Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy 50 négyzetméteres albérlet ára a fővárosban elviszi az átlagkereset majdnem 70 százalékát, egy vidéki nagyvárosban 60 százalék ez az arány - idézi a Magyar Nemzet a Habitat for Humanity Magyarország adatait. Már a legolcsóbb, 40-50  négyzetméteres albérlet is elnyeli a minimálbér 80 százalékát.

Az országban jelenleg 600 ezer embert érinthet a probléma, mivel ennyien élnek magánbérlakásokban. Közvetetten mindenki szenved, aki a magas árak miatt nem jut megfelelő saját otthonhoz. A Habitatnak vannak ötletei a helyzet javítására.

Például a bérlők és a bérbeadók törvényi kötelezettségeinek pontos meghatározásával normális keretek közé lehetne terelni a jelenleg gyakran kezelhetetlen vitához vezető nézeteltéréseket. Ösztönözni kellene a legális bérbeadást és új adózási szabályokkal megfizethetőbbé kellene tenni a bérlakásokat. Nonprofit lakástársaságok, lakásszövetkezetek alakulhatnának, amit a kormány is támogathatna.

Szakmai számítások szerint tíz éven át évi ötezer lakás felépítésére lenne szükség a rászorulók elhelyezéséhez. Ez évente nagyjából 40 milliárd forint kormányzati támogatást igényelne, amit uniós forrásból is lehetne finanszírozni - állítják a szakértők.