Katasztrofális az albérletesek helyzete - lehet megoldás

Becslések szerint Magyarországon 600 ezren laknak magánbérlakásokban, jövedelmük 60-80 százalékát is elviheti a bérleti díj kicsengetése. Új adózás szabályozás és lakástársaságok alapítása is része lehetne a gond orvoslásának.
Komócsin Sándor, 2017. április 5. szerda, 08:41
Fotó: Stocksnap

Egy 50 négyzetméteres albérlet ára a fővárosban elviszi az átlagkereset majdnem 70 százalékát, egy vidéki nagyvárosban 60 százalék ez az arány - idézi a Magyar Nemzet a Habitat for Humanity Magyarország adatait. Már a legolcsóbb, 40-50  négyzetméteres albérlet is elnyeli a minimálbér 80 százalékát.

Az országban jelenleg 600 ezer embert érinthet a probléma, mivel ennyien élnek magánbérlakásokban. Közvetetten mindenki szenved, aki a magas árak miatt nem jut megfelelő saját otthonhoz. A Habitatnak vannak ötletei a helyzet javítására.

Például a bérlők és a bérbeadók törvényi kötelezettségeinek pontos meghatározásával normális keretek közé lehetne terelni a jelenleg gyakran kezelhetetlen vitához vezető nézeteltéréseket. Ösztönözni kellene a legális bérbeadást és új adózási szabályokkal megfizethetőbbé kellene tenni a bérlakásokat. Nonprofit lakástársaságok, lakásszövetkezetek alakulhatnának, amit a kormány is támogathatna.

Szakmai számítások szerint tíz éven át évi ötezer lakás felépítésére lenne szükség a rászorulók elhelyezéséhez. Ez évente nagyjából 40 milliárd forint kormányzati támogatást igényelne, amit uniós forrásból is lehetne finanszírozni - állítják a szakértők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

realestate, 2017.04.06 12:58

@Rodent:

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/lakjon-on-is-ocsan-a-meregdraga-allami-lakoparkban-84848

"Az építkezés ritka drágán valósult meg. A HVG azt írta, hogy a helyi, négyzetméterenként átlagosan 155 ezer forinttal szemben az 50, 60, 70 négyzetméteres házak minden egyes négyzetméterére félmilliót költöttek. Ráadásul ? írták ? még gáz sincs az épületekben. "

És ezt 2012-ben építették ennyiért, nem 2017-ben!!! Mostanra lehet 7-800e/nm lenne... Persze értem én, aki occsón akar lakni azt nem érdekli mennyit bukik az állam (adófizetők) csak neki legyen meg a tuti fillérekért! Igazi szép kommunista-szocialista gondolat! :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realestate, 2017.04.06 12:43

@Rodent: Ezek 2016 AUG árak, azóta ment még feljebb.... tájékozódjál kicsit! :
http://mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/Ime__a_legfrissebb_ujepitesu_lakasarak.html
https://www.ingatlannet.hu/statisztika/Budapest

Tudtommal az állam is csak piaci szereplőkkel tud építtetni (bármit) szóval ingyér ők sem dolgoznak! SŐT, az állami építtetések a LEGDRÁGÁBBAK (korrupció) Referenciának lásd az ócsai "devizahiteles mentő" park :))))) aranyáron a semmi közepére ÉRTELMETLEN PÉNZKIDOBÁS!!! Ennyit arról milyen gazda az állam...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.04.06 10:00

@realestate: "NEM várható el az államtól, hogy ~500e/m2 áron építsen bérlakásokat amit utána 50-60e/hóért adnak ki!"

Mutass legyszives egy lakast Mo -on, aminek 500e / nm az epitesi koltsege.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realestate, 2017.04.06 09:45

@ziziza: Nem csak KKV van a világon... ha valamit nem éri meg csinálni akkor ne csinálják! Nem kell aggódni, lesz helyette másik cég aki lát benne rációt és tud pénzt csinálni belőle! Felénk sorra nyitnak a boltok, a tescó tömve vásárlókkal, ünnepekkor óriási dugó a bevásárló központok környékén, folyamatosan munkatársakat keresnek, albérlet árak az egekben és mégis rövid idő alatt ki lehet adni a lakásokat (támogatás nélkül is)!

Eleve olyan helyre kellene bérlakás ahol HIÁNY van szakemberekből és ezért meg is fizetik őket! A cégektől nem várható el, hogy csak azért menjenek elmaradott helyekre mert az embereknek az lenne a jó, nem fognak elmenni oda ahol a fű se nő, képzetlen a munkaerő, nincs tömegközlekedés és nem is költenek az emberek! A cégek PROFITÉRT dolgoznak, oda mennek ahol van infrastruktúra és fizetőképes kereslet (ezek pedig nincsenek sok helyen). Nem véletlen, hogy BP és Pest megye teszi ki a gazdaság/fogyasztás ~40%-át!!! Van pár város ahol ÁLLAMI milliárdokért vittek nagy gyárakat (Győr, Esztergom, Kecskemét) szóval innét fogva az állam megtette a magáét, ott vannak a munkahelyek, ha azt akarják a cégek h dolgozzon nekik valaki akkor ŐK is áldozzanak érte, akár albérlet támogatással!!!

NEM várható el az államtól, hogy ~500e/m2 áron építsen bérlakásokat amit utána 50-60e/hóért adnak ki! De mint írtam a kisbefektetők átveszik ezt a "terhet" és a KOCKÁZATOT az államtól és csak minimális pénzbe kerülne ez a költségvetésnek!

Tetszik vagy sem, az urbanizáció VISSZAFORDÍTHATATLAN!!! Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked jó bölcsödébe/óvodába/iskolába/főiskolára járjon és utána jó munkahelye legyen akkor bizony MOZDULNI KELL! (költözni) Különben a kilátástalanság és nélkülözés vár rá!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2017.04.06 00:40

@realestate:

Mint olyan szakember, aki a kkv szektorban foglalkozik bérszámfejtéssel és munkaüggyel mondom, hogy amit írsz, az egy óriási nagy illúzió.
Ma amikor a kkv szektor munkáltatói azt sem tudják hogy termeljék ki a megemelt garantált bérminimumokat, és mindenféle alternatív megoldásokkal operálnak (részmunkaidő, más munkakör), nem terhelhető a munkaadókra az albérlet támogatása. Ebben a szektorban már alig vannak cégek akik cafetériát fizetnek, sem bérletet sem mást nem (tudnak) támogatni. Amíg munkavállalók igen jelentős része minimálbéren, vagy garantált bérminimumon van tartva, addig kizárt, hogy erre rávehetők a munkáltatók.

Arról nem is beszélve, hogy vannak akik nem dolgoznak, mert vagy tartósan betegek, vagy időszakosan munkanélküliek, vagy családtagot ápolnak ezért nem dolgoznak, stb, stb. azoknak nincs munkáltatójuk, ott ki támogassa az albérletet?

Én inkább azt támogatnám, hogy oda vigyék a munkahelyeket, ahol a munkaerő él nagy számban, akiknek nincs lehetőségük a mobilitásra (többek között a magas albérlet ár miatt is)... nem normális az, hogy az ország egyik fele kénytelen áttelepülni az ország másik felébe, vagy csak egy kis részébe.... ez abnormális. Sok esetben van lakásuk ezeknek az embereknek, de olyan alacsony értékű, hogy az ország másik végében semmit sem kapnak érte... miért kellene elhagyniuk az otthonukat??? Vándoroljon az, aki alapból is akar, de csak a megélhetésért, ne legyen már rákényszerítve, miközben a mobilitás mellékhatásai (pl. pszichológiai, mentális, szociális-családi-baráti kapcsolati) sokkal több kárt okoznak az adott ember életében, mint amennyi anyagi előnyt hoz. Gyökértelenné válnak az emberek, ami hosszútávon rendkívül káros.

Egyébiránt a szoci rendszerben működő önkormányzati lakás modellel szerintem nem volt semmi baj, egyféle megoldásnak pont jó lenne, legalább is sokkal jobb lenne, mint a mostani helyzet. Én ezt is támogatnám.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html