Változtatási tilalmat rendelnek el a Kelenföldi Városközpont területére, így döntöttek az újbudai képviselők – írja az Építészfórum a XI. kerület közösségi oldalára hivatkozva. A 2017-ben elfogadott, intenzív beépítést lehetővé tévő építési szabályzat szerint elképzelt intenzív beépítés tehát nem kezdődhet meg a Bikás parknál.

Az újbudai polgármester, dr. László Imre elmondta: a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. 2021 augusztusában nyilvános pályázati felhívást tett közzé, aminek a tárgya a Kelenföldi Városközpont értékesítése volt. Az épületegyüttes egy része a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő, a Tétényi út 63. szám alatti, összesen több mint 9 ezer négyzetméternyi ingatlan, a rajta álló Tétényi úti Üzletközpont 12 ezer négyzetméter alapterületű épületeivel együtt, a másik része a kerületi tulajdonú, az Etele út 53. szám alatti, kétezer négyzetméternyi étterem. A kettő együttesen alkotja Kelenföld Városközpontot.

Az újbudai önkormányzat célja volt, hogy megmaradjanak a megszokott kereskedelmi, szolgáltató közösségi és művelődési rendeltetések, valamint passzázsokkal felszabdalt, átjárható terek jöjjenek létre.

A pályázatokat 2021. november végéig lehetett beadni, összesen 7 dokumentáció érkezett be. Ezzel párhuzamosan az újbudai képviselőtestület úgy döntött, felkéri a polgármestert, hogy gyorsítsa fel a lakosság és az érintettek bevonásával a városközpont területére érvényes Kerületi Építési Szabályzat felülvizsgálatát, hogy a bérlők és a környéken lakók véleményezhessék azt. A képviselők korábban azt mondták, nem szeretnék, hogy a terület beépítési intenzitása és az épület magassági értéke növekedjen.

A területre most érvényes szabályozás szerint a beépíthetőség mértéke 80 százalék, az épületmagasságot 12 és 30 méter között határozták meg, a minimális zöldfelület nagysága 12,5 százalék. Ezek a mutatók a képviselők szerint nagy intenzitású beépítést tesznek lehetővé, melyet sem az önkormányzat, sem a civilek nem támogatnak.

"A városrendezési szabályrendszer meghatározásáig indokolt lenne az érintett telektömb területére a változtatási tilalom elrendelése" – mondta a polgármester. A változtatási tilalom a készítés alatt lévő építési szabályzat hatályba lépéséig maradhat hatályban.