Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szinte minden ingatlanközvetítő elsőként a nagyméretű, 90-100 négyzetméteres, és nagyobb lakások eladhatatlanságára hívta fel a figyelmet. Fokozza a problémát, ha felsőbb szintek valamelyikén helyezkedik el a lakás, vagy nagy a belmagassága, s ha a házban nincs lift. Mindezeken az alacsony ár sem segít. Egy nagypolgári lakás rossz árképzéssel hosszú hónapokra vagy akár évekre is beragadhat az ingatlanpiacon. A nagy méret a családi házaknál is hátrány - olvasható az elemzésben.

Nem kelendőek a nagy értékű, 60 milliónál drágább családi házak sem. Gond lehet, amikor egy városrészben olyan ingatlant próbálnak eladni, melynek minősége, kialakítása és ára szokatlan az adott környéken: például egy minden luxussal felszerelt, és így drága villát, ami elüt a városrész ingatlanjainak átlagától. Jellemzően beragadnak az erősen túlárazott lakások.

A szakértők szerint azért minden ingatlannak megvan a vevője, ha az ára rendben van. Például a keskeny belső udvari, földszinten elhelyezkedő lakások is elkelhetnek, ha kellően alacsony az áruk. Az erős keresleti piac ellenére is nagyon óvatosan és ésszerűen kell beárazni az eladó ingatlanokat, mert "könnyen alá és fölé is lehet lőni akár egy panelt, vagy kis garzont is.

Akadnak más problémák is

A rossz hírű környéken lévő lakásokat, valamint a nem tiszta jogi hátterű ingatlanokat is a nehezen eladható kategóriába sorolják, miként a lerobbant homlokzatú, vagy lépcsőházú belvárosi ingatlanokat. A társasház ilyenkor általában el van adósodva, és esély sincs a felújításra. A vevők pedig alaposan utánajárnak vásárlás előtt a társasház helyzetének, felhívják a közös képviselőt, akinek szavaiból aztán kiderül, hogy nincs pénz, nem várhatók felújítások, így el is rettenti a potenciális vásárlókat.

Kérdéses kategória, a nagyobb, forgalmas utakra néző ingatlan, ahol éjjel-nappal állandó a zaj, folyamatosan buszok közlekednek, szellőztetni nem lehet. Ezek irodának, rendelőnek, esetleg rövid távú bérbeadásában érdekeltek számára eladhatók, hiszen egy-egy iroda számára jó helyet jelent mondjuk egy Rákóczi út esetében a mindenki által ismert, könnyen megtalálható cím. Tény azonban, hogy ezek az irodák is inkább az udvari kilátást kedvelik, hiszen az csendesebb, nyugodtabb elhelyezkedést jelent.

Nem lesz könnyű dolga az eladóknak

Szembetűnő változás a családi házak iránt rendkívüli módon megcsappant kereslet. Ezek iránt a tavalyi évben a 60-70 millió forintos árszintig még jelentősebb volt az érdeklődés, idén azonban a 10+10 milliós csok ezt lefelezte. Ezek helyett most az új szintráépítéseket és a telkeket keresik az érdeklődők.