Kertes házra vágyik az agglomerációban? Mutatjuk, mire számíthat

Több az ingatlankereső a főváros környéki agglomerációban, sőt már a korábban kevésbé népszerű településeken is megjelentek, legalábbis az Otthon Centrum (OC) legújabb elemzése szerint.
Napi.hu, 2014. szeptember 8. hétfő, 12:43
Fotó: Napi.hu

Oldódni látszik az évek óta befagyott agglomerációs ingatlanpiac, s a várva várt fellendülés a jelek szerint 2014-ben be is következik - olvasható az OC elemzésében. Mint írják, a forgalombővülés az idei év első félévében meghaladja a 10 százalékot a tavalyi első hat hónaphoz képest.

Az északnyugati szektorban például korábban kevésbé keresett településeken is komoly a kereslet - mondta Kühne Kata ügyvezető igazgató. A nagyobb agglomerációs városokban a "helyben költözések" is felélénkültek, sokan évek óta halogatott vásárlásaikat valósítják meg most. Gyakoriak az első lakásukat vásárlók.

A kereslet élénkülését a vevői alkupozíciók romlása is jelzi. Pest megyében 2014 első félévében a teljes árengedmény átlagos mértéke - amit az eladóknak a sikeres értékesítés érdekében adniuk kellett - 1,5 százalékponttal kisebb, mint 2013 első felében. 2014 első hat hónapjában átlagosan 16 százalék volt a teljes árengedmény mértéke, amiből 10 százalék volt a vevő által elért tényleges áralku, a maradék 6 százalék pedig még a hirdetési időszakban tett kínálati árcsökkentés.

Az ingázással  járó nehézségek most valamennyire háttérbe szorultak, hiszen ismét megjelentek a fiatal, kisgyermekes családok, akik a városi nyüzsgést szeretnék jó levegőre, természethez közelibb életre cserélni. A közlekedésre remélhetőleg a folyamatban lévő Budapest-Esztergom vasútvonal fejlesztése hozhat megoldást, ha elkészül. Ez a nyugati szektorból a 10-es úton beutazóknak jelenthet majd a következő évtől könnyebbséget.

Mit keresnek?

Szentendrén és környékén a fiatal, kisgyermekes családok 20-30 millió forint körüli, a tehetősebbek 40 milliós  családi házakat vennének. Van kereslet a 10-15 milliós, felújítandó házak iránt is. A fellendülés Érden is érezhető, szinte minden kategóriában.

A befektetők vagy 50-60 négyzetméteres, kiadható lakásokat, vagy olcsó, 8-12 milliós házakat vásárolnak, hogy felújítás után azonnal túladjanak rajtuk. Érden keresik az újépítésű lakásokat, de van arra példa, hogy telkeket kínálnak a vevő kívánsága alapján megépített új családi házzal.

Budaörsön is népszerűek a kiadható ingatlanok, még a panellakások is. Ezenkívül a 20-30 millió forintos családi házak kelendőek. Solymáron a 30 milliós házakat vinnék, a kínálat viszont meglehetősen szűkös, illetve nem mindig találkozik a vevők igényeivel, ezért a 10 millió körüli építési telkek is érdekesek. A keresletbővülés Solymáron és a környező településeken is érezhető, a nyári hónapok a szokásosnál élénkebbek voltak.

Lerobbant? Nem baj, felújítják

Vác, Göd és Dunakeszi térségében a 6-12 millió forint közötti, felújítandó házak, míg Vácon és Dunakeszin a kisebb, 6-8 milliós  garzonok a nyerők. A nagyobb agglomerációs városokban a kiadási célú vásárlások is megszaporodtak, többen próbálják így a bankbetétből felszabadított pénzüket jobb kondíciók mellett fialtatni.

Dunaharasztiban a 10-15 milliós házak a legnépszerűbbek, de  a 20 milliós kategória a fellendült. Kevés a kiadó lakás, így akár 2 hét alatt bérlőt találnak a tulajdonosok. Gödöllőn 6-12 millió forint között lakásokat, és 12-20 millió között házakat vásárolnának. Gyömrőt a folyamatos fejlesztések teszik egyre kívánatosabbá. Az újépítésű lakásokat itt 10-12 millió forint között vinnék, míg Pécelen a 15 millió forintért kínált házakat keresik leginkább.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.09.08 13:37

@11-es számú agymosott narancsparaszt:

hát még Magyarország bűnügyi fertőjében, a tetüfészek siófokon...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.08 13:29

..rengeteg az eladó ingatlan az agglomerációban ...,lehet választani sokféléből ..ingatlan .com ..,ingatlanbazar .hu ...sok ezer van ..15 milliótól a milliárdig ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html