Mielőtt azonban tüzet gyújtanánk akár egy kirándulás alkalmával, akár saját portánkon, nem árt utánajárni a jelenleg hatályos tűzvédelmi szabályoknak: az előírás szerint ugyanis már tilos a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése, és a kirándulóhelyekre is külön előírások vonatkozhatnak. Aki a szabályt megszegi, nagyon komoly bírságra is számíthat - olvasható a portálon.

Tűzgyújtás, égetés általános szabályai

Általában szabadtéren égetni tilos, kivéve, ha azt jogszabály külön megengedi. Belterületen kizárólag abban az esetben lehet növényi (kerti) hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi.  Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett.

Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály, vagy hatósági döntés megengedi. Jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot vonhat maga után.

2015. március 5-én lépett hatályba az az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely fontos előírásokat fogalmaz meg a kertes ház, és telektulajdonosokra vonatkozóan is. Az egyik legjelentősebb változás, hogy a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos! Pontosabban égetni csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet. Az adott településre vonatkozó szabályokat az önkormányzatok hatályos rendelettárában érdemes keresni.

A legtöbb helyi szabályozásban közös pont, hogy a hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól egy rendelet sem ad felmentést. Ám attól függetlenül, hogy a kerttulajdonosok nem égethetik el az avart és más növényi hulladékaikat szabadon, azokat felhalmozni sem lehet: a törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti. A bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.