Az egyéb építményeknél a két számjegyű csökkenést elsősorban az EU-s forrásokból elvégzett munkák, például útépítések 2015 végi befejeződése magyarázza. Bár az épületek építésének növekedése továbbra is nagyrészt ipari épületek, kisebb részben oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének az eredménye, a szakember várakozásai szerint lassan meg fognak jelenni az építőipari statisztikában az újlakás-építések is, de ennek erőteljesebb pozitív hatására csak 2017-ben lehet számítani.

Az állami beruházások - köztük a vizes világbajnoksághoz kötődő építkezések, illetve a stadionépítések - bizonyos alágazatokban jelentős kapacitásokat kötnek le - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató. Ez azt jelenti, hogy a válság alatt amúgy is megcsappant kapacitások tovább szűkülnek például a szerkezetépítés, a gépészet, az elektromos alapszerelések terén. Ez érdemben hátráltathatja a kisebb és közepes méretű, megfelelő referencia nélküli lakásfejlesztők építkezéseit - fogalmazott Földi Tibor. E szereplőknél a kapacitásszűke azt eredményezheti, hogy számos lakást csak jelentős csúszással tudnak felépíteni.

Az, hogy a mostani statisztikában még nem érezhető a lakásépítések hatása, a szakember szerint azzal magyarázható, hogy bár sokan meghirdették a projektjeiket, csak kevesen kezdték el az építkezéseket, részben épp a kapacitáshiány miatt.

Ahogy megkapjuk az építési engedélyt, elkezdjük a beruházást, így jelenleg összesen 900 lakás építése van folyamatban a Cordiánál - tette hozzá Földi Tibor.

Csökken az építőipar lemaradása

Az építőipar jobban szerepelt augusztusban, mint a korábbi hónapokban, amikor két számjegyű volt a csökkenés, az építőipari adatok azonban továbbra is felemás képet mutatnak - véli Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az épületépítéseknél megkezdődött az élénkülés. Augusztusban végén ugyanis az épületépítések hó végi szerződésállománya 45,5 százalékkal volt magasabb, mint tavaly augusztusban. Az egyéb építményeknél a szerződésállomány 5,5 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. Balogh szerint az épületépítéseknél látható és jövőben várható bővülést az ingatlan.com adatai is igazolják. Bár az épületépítési alágazat augusztusi növekménye nagyrészt ipari-, oktatási-, és sportlétesítmények építésének köszönhető, a lakáspiacon is érezhető a fellendülés. Idén a beruházók által meghirdetett új építésű lakóingatlanok iránt 42 százalékkal nőtt a kereslet tavalyhoz képest. A beruházók pedig 20 százalékkal több olyan lakást hirdettek meg, amelyek még csak épülőfélben vannak - mondta szakember.

Az épületberuházásoknál bekövetkezett szerződésállomány-bővülés pár hónap késéssel jelennek majd meg az építőipari statisztikákban. Így az épületépítési alágazat teljesítménye 2017-től kezdve javítja majd számottevően az adatokat, és jövőre már az uniós források beérkezésével az egyéb építmények alágazata is megkezdheti a felzárkózást.