Késnek az Orbán-éra Kádár-kockái - cserben hagyták a lakásépítőket?

Egyelőre nem kell attól tartani, hogy az építési boom közepette gomba módra szaporodni fognak a Nemzeti Mintaterv-katalógusból kiválasztott egyenházak az országban. A katalógus ugyanis, amelynek 100 millió forintból tavaly év végére kellett volna elkészülni, nincs sehol - tudta meg a hvg.hu.
Napi.hu, 2017. január 11. szerda, 15:13
Fotó: Napi.hu

A lap a Miniszterelnökségen érdeklődött, hogy milyen alaprajzokat ajánlanak a házépítőknek. A tárcától azonban hosszas várakozás után sem kaptak értékelhető válaszokat. Némi nyomozás után viszont megtudták, a mintatervekből a határidő lejárta ellenére egyetlen betű és egyetlen vonal sem készült még el. Az erről szóló kormányhatározat megszületése óta, vagyis 16 hónapja senki sem adta le a megrendelést az alaprajzokra - olvasható a portálon.

A lap úgy tudja, csak remélni lehet, hogy idén uniós pénzekből újra kijelölik a keretet, és végre elkészülhetnek a tervek, s talán egy év múlva már megnézhetjük, milyenek lehetnek az Orbán-éra Kádár-kockái, visszaköszön-e véletlenül bennük a Felcsútról is méltán híres Makovecz-örökség.

A tájegységre fazonírozott, csok-felvételre is alkalmas típusterveket a hírek szerint elismert építészek zsűrizik majd, és egyszerűbb lesz velük az engedélyezési és tervezési folyamat.

Modernizációra mindenesetre óriási szükség lenne - írja a portál, idézve a Lechner Tudásközpont adatait, melyek szerint a magyar lakóingatlanok 48 százaléka, azaz közel fele a második világháború előtt épült, vagyis több mint 70 éves.

HOZZÁSZÓLÁSOK