Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bonyolult csőszerkezetű tető nehezen gyárható áthatásokkal rendelkezik, így nagy méretű, úgynevezett túlméretes kamionnal szállítják majd a helyszínre. A KÉSZ Csoportot a lett projekt generálkivitelezője hívta meg a tenderre, a kiválasztásnál pedig a hozzáadott műszaki és technológiai érték, valamint az ár döntött - adta hírül a társaság.

Az összesen 1700 tonnás acélszerkezetet körülbelül 130 kamion viszi majd Kecskemétről Rigába. A legnagyobb egy kamionnal szállítandó tartóelem több mint 26 méter hosszú és 5 méter széles lesz. A KÉSZ a gyártást, a szállítást és az összeszerelést is elvégzi, így Magyarországon 50, Lettországban pedig 30 fő dolgozik majd a projekten.

Az óriásberuházásra 45 millió eurót (mintegy 9 milliárd forint) költ Lettország, ebből a KÉSZ Csoport megbízásának értéke megközelíti a 9 millió eurót (mintegy 2,9 milliárd forint). A szabadtéri színpad az északi ország ikonikus kulturális központja lesz, ezért Riga városvezetése január 18-án Kecskemétre is ellátogatott, hogy személyesen is megismerje a gyártási technológiát és a cégcsoport erőforrásait.

A KÉSZ Magyarországon több generálkivitelező alatt is dolgozik, szakértelmét azonban a nemzetközi piacon is elismerik. Megtiszteltetés, és egyben egy visszajelzés arra, hogy szakmai tudásunk és acélszerkezet-gyárunk képességei a világon bárhol megállják a helyüket - mondta el Uhrinyi Balázs, a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. ügyvezetője.

A csoport Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja; jelenleg 30 országban, 65 000 partnerrel, kétezer munkavállalóval dolgozik, mintegy 5,5 millió négyzetméter referenciával, több mint 3100 megvalósult projekttel, valamint 94 hazai és nemzetközi díjjal büszkélkedhet. A cégcsoport 2017-es nettó árbevétele elérte a 250 millió eurót.

Napi.hu/KÉSZ Csoport

 

A beruházás kapcsán a Napi.hu megkereste a KÉSZ Csoportot, hogy pontosan milyen kihívásokkal jár a projekt, valamint mik a további terveik a térségben. A cégtől Pintyőke Marcell, marketing és kommunikációs igazgató válaszolt.

Milyen módon értesültek a lett fővárosban végrehajtandó beruházásról? Meghívták a KÉSZ Csoportot a közbeszerzési versenybe, vagy maguktól jelentkeztek?

A Kész Csoportot a projekt lett generálkivitelezője hívta meg a tenderre. Az pedig, hogy miként jutott el hozzánk, az a KÉSZ acélszerkezet export teljesítményének köszönhető. Többször szállítottunk már acélszerkezeteket a Balti államokba, így a mostani megrendelőnek korábbi partnereink ajánlottak a figyelmébe.

Milyen logisztikai kihívásokkal jár ez a több mint 1100 kilométer távolságra lévő kivitelezési feladat a KÉSZ számára, ezekre milyen megoldásokkal készülnek?

Maga az acélszerkezet egyedisége a szállításban is megjelenik. A szerkezeti elemeket kamionokon, túlméretes szállítmányként fogjuk eljuttatni Lettországba. Ez több mint 100 kamiont jelent. A gyártandó acélszerkezet megközelíti a 2000 tonnát, ami megközelítőleg 400 afrikai elefánt súlyának fele meg. Ezt kell nekünk szállítani és a helyszinen szerelni. Tapasztalatunk van, nem félünk a kihívástól.

Közel tíz éve kezdett intenzív külföldi terjeszkedésbe a cégcsoportjuk, az elmúlt években pedig egyre több Magyarországon kívüli megrendelést kaptak. Mekkora a külföldi tevékenységük utáni bevételek aránya a hazai megrendelések utániakhoz viszonyítva?

Hét országban vagyunk jelen leányvállalattal. Ez azt jelenti, hogy ezekben az országokban (Románia, Oroszország, Szerbia, Ukrajna, Fehéroroszország, Németország) saját szervezettel, Mérnöki és fizikai állománnyal rendelkezünk. Csak úgy mint Magyarországon, külföldön is döntő többségben a verseny szektorban működünk, valósítunk meg projekteket. Mindemellett 30 országba exportálunk acélszerkezetet a kecskeméti üzemünkből. Az exporttevékenység jelentős részénél szereljük is a szerkezeteket, szintén saját emberi erőforrással. A 2018-as teljes cégcsoport árbevételének 25 százalékát tette ki s külföldi teljesítmény.

Nemzetközi versenyeljárás győzteseként milyen különbségeket lát a hazai és a külföldi tenderekhez képest?

Nagy különbségek nincsenek. Mindenhol ugyan az a helyzet, csak máshogy látjuk. Ilyen komplex és stratégiai projektek esetében nincs mese. Az erőforrások, képességek és a tudás számít. Természetesen az árról nem is beszélve.

Romániában a Hexagon Offices & Apartments beruházásban befektetőként vannak jelen. A bevásárló- és irodaközpont átadását idén márciusra ígérték korábban. Tartható ez az időpont?

Ez a csoport első nagy külföldi fejlesztése. Erre nagyon büszkék vagyunk és stratégiai projektként kezeljük. Saját érdekünk, hogy tartsuk az általunk kitűzött határidőket.

Terveznek az előző kérdésben idézetthez hasonló projektet akár Magyarországon, akár más országban?

Igen több tervünk van fejlesztések terén. Legyen szó ipari, üzleti, vagy akár kultúrális fejlesztésekről. Elsődleges célunk, hogy minden fejlesztésünk hosszú távon fenntartható és valós értéket teremtő legyen. Azt szoktuk mondani, hogy mi nem a gyermekeinknek, hanem a következő generációknak fejlesztünk. Hosszú és izgalmas úton indultunk el.