Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Sportközpontok nettó 2 milliárd forintos szerződést kötött a Középülettervező Zrt.-vel (Közti) a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójára vonatkozó építészeti-műszaki tervezési feladatok elvégzéséről - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben (Tenders Electronic Daily) megjelent tájékoztató hirdetményből. A céggel augusztus 21-én kötöttek szerződést, a kizárólagos jogok védelmére hivatkozva csak ezzel a céggel tárgyalva, egyszereplős közbeszerzési eljáráson állapodtak meg az árról. A Közti Zrt. az 1949-ben alapított Középülettervező Vállalat jogutódja, így más, egykori állami és fővárosi fejlesztéshez hasonlóan a Puskás stadion tervezői jogai is ennél a társaságnál vannak. E jogokat azonban ki lehetne vásárolni, ha a felek részéről lenne erre szándék.

Például a Magyar Nemzeti Múzeum 1991 és 2006 közötti rekonstrukciója során készült építészeti tervek tulajdonjoga is a Köztinél voltak, ám ezeket az intézmény kivásárolta 2010 januárjában nettó 40 millió forintért. A múzeum új tervpályázatot írt ki épületének és a Múzeumkert látogatóbarát és értékmegőrző fejlesztésének turisztikai célú tervezésére.

A Puskás stadion szomszédságában, a Nemzeti Olimpiai Központ részeként megvalósuló Millenáris Velodrom tervezésére már nyílt nemzetközi tervpályázatot tervez az NSK.

Az új nemzeti futballaréna a "stadion a stadionban" koncepcióval a mostani Puskás stadionon belül készül majd el. A 65 ezer néző befogadására alkalmas stadion építése várhatóan a jövő év végén kezdődhet, és a tervek szerint 2017 végén adják át. A beruházás 70-90 milliárd forintba kerül - közölte korábban Vígh László, a beruházásért felelős kormánybiztos.

A Közti Zrt. korábban több, nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásként kezelt rekonstrukció tervezésére kapott megbízást. Az öt építészstúdiót egyesítő társaság szabhatja meg a Kossuth tér, a Várkert Bazár és a Budai Várnegyed arculatát. A cég mindemellett az elmúlt években több, uniós támogatású kórház felújítási és -bővítési munkában is részt vett, illetve részt vesz.

A Közti tavaly - 2010-hez hasonlóan - ismét egymilliárd forint feletti nettó árbevétellel zárta az évet, a 2011-es nettó 435,2 millió forintról 2012-re 1,014 milliárdra nőtt forgalma, az üzemi tevékenységének eredménye a tavalyelőtti 13 milliós veszteség után 10,5 milliós pluszba fordult. Az adózott eredménye 1,5 millióról 16,5 millióra nőtt - derül ki a Céginfo.hu és az E-beszámoló portál adataiból.