A bankok sokkal nehezebben tudják eladni a lakáshitelek fedezetéül felajánlott ingatlanokat vidéken, elsősorban Kelet-Magyarországon, mint Budapest környékén és az ország nyugati felében - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Budapesten és Pest megyében a harmadik negyedévben vagy az adósok, vagy a hitelező pénzintézetek értékesítették a lakások 45 százalékát, míg az ország más részein 30 százalék alatt van ez az arány.

Így az utóbbi területeken a bajba jutott jelzáloghitelesek problémáinak kezelésére létrehívott Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) vásárolhatja meg az ingatlanokat. Ez a cég október végéig 20 ezer lakást vásárolt fel. A hozzájuk érkezett kérelmek közül 2600-at utasítottak el műszaki vagy adminisztratív okok miatt.

A szegényebb régiókban az is gond, hogy alacsony az ingatlanok forgási sebessége. Ezért hiába szeretne törleszteni az adós, előfordul, hogy évekig nem tudja eladni a lakását. Sokszor az sem megoldás hogy fizetési gondokkal küszködő családok kisebb lakásba költözve törlesszenek.