A magyarok továbbra is a családtagjaikra bízzák az üres lakásuk felügyeletét: a K&H Biztos Jövő felmérése szerint 71 százalék követi ezt a forgatókönyvet.

Az egyszerű riasztóra 23 százalék bízza a lakóingatlant, a távfelügyeletet választók aránya pedig 17 százalékos.

Amikor üresen marad a lakás

A felmérés arra kereste a választ, hogy az utóbbi években mi történt a válaszadók lakásával a nyaralás alatt, kire bízták az ingatlan felügyeletét.

A 30-59 évesek döntő többsége, 91 százaléka arról számolt be, hogy nem történt káresemény az utazásuk alatt az elmúlt években: ez lényegében megegyezik a 2021-ben és 2020-ban mért értékkel. Akiknél káresemény történt, jellemzően műszaki hiba vagy természeti csapás, vihar volt a ludas.

Betörésről mindössze 1-3 százalékuk számolt be mindhárom évben.

Kit bíznak meg a felügyelettel?

A megkérdezettek 71 százaléka úgy gondoskodik a lakásfelügyeletről, hogy kulcsot ad egy családtagnak. Ez főként a magas- és közepes jövedelműekre jellemző, az alacsonyabb jövedelműeknél kevésbé.

A kutatásban több választ is megjelölhettek a megkérdezettek, akik közül 67 százalék azt mondta, hogy megbíz egy-egy ismerőst vagy családtagot azzal, hogy ürítse a postaládát, 64 százalékuk pedig a szomszédot kéri meg, hogy figyeljen a lakásra. A kutatás tavalyi és 2020-as eredményei szerint a korábbi években a válaszadók hasonló arányokban választották ugyanezeket a megoldásokat.

Kisebbségben vannak azok, akik egyszerű riasztóberendezéssel “védik” a lakást: ez a megkérdezettek 23 százalékára igaz, ami szintén megfelel a korábbi évek eredményeinek. Távfelügyeleti rendszer 17 százalékuknak van, csakúgy, mint tavaly, 2020-ban azonban még közel 23 százalék számolt be ilyen védelemről.

A K&H-nál - felmérés adataival összhangban - a lakásbiztosítási károkon belül a betörések marginálisak, az arányuk az elmúlt két évben a 0,5 százalékot sem érte el. A legjellemzőbb káresemények közé a vezetéktörés és a vihar okozta problémák tartoznak. A társaság tavaly egy-egy lakásbiztosításokhoz kapcsolódó káreseményre átlagosan 67 ezer forintot fizetett, ami mintegy 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.