Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentősen nőtt a Duna-menti ingatlanok iránti kereslet, a hiánypiac pedig felhajtotta az árakat is: az Otthontérkép által vizsgált 2-3 szobás lakásoknál a 30-35 százalékos átlagos drágulás figyelhető meg. A kínálatban fokozatosan növekszik az újonnan indított nagyobb társasházi beruházások súlya, egyszerre több ezer új lakást tettek ki a piacra és további ezrek megjelenése várható.

Az új építésű lakások piaca a XIII. kerületben nő a leginkább, főként a Foka-öböl körzetében látszik erős koncentráció: ott az elmúlt másfél évtizedben átadtak 1300 lakást. Jelenleg itt 4-6 beruházást is folytatnak, további 1600 lakással növelve a kínálatot. A fejlesztők átlagosan 700-730 ezer forintos négyzetméterárral jelentek meg a piacon, de a fajlagosan legdrágább kis méretű lakásoknál ez az érték elérheti a 850-900 ezer forintot is.

"A Duna egyértelműen kiemelkedő vonzerő, a hirdetésekből kitűnik, hogy plusz értékként kezelik a tulajdonosok. Kiemelése kifizetődő, sok érdeklődő, köztük a befektetési vásárlók, hajlandók az árban is elismerni ezt." - kommentálta Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője. A szakértő szerint a kerület bérleti piacát teljesen átrajzolhatja, ha a most épülő társasházi lakások 30-40 százaléka felkerül a bérleti kínálatba. Azok ugyanis - magas értékük miatt - felfelé húzzák majd a bérleti díjakat. A XIII. kerületben az egy négyzetméterre számított átlagos bérleti díj a 2016 elején mért 2700 forintról 3800 forintra nőtt 2018 végére.

A XIII. kerülettel szemközti III. kerület érintett körzeteiben a 2-3 szobás lakásoknál is legalább 25-30 százalékos árnövekedést figyeltek meg. A kiemelt övezetnek számító Római parton ez további 10-15 százalékos drágulást jelent. A Pók utcai lakótelepen kínált lakások hirdetéseiben is szinte mindig megemlítik a Duna közelségét, mint versenyelőnyt. A Békásmegyeri lakótelep dunai oldalán, a folyóhoz közeli szakaszokon - azonos paraméterű ingatlanokkal számolva - akár 15 százalékkal is többet kérnek, mint a telep közepén.

De a legdrágább irányítószámok a 1051-es és 1011-es körzetek: a belvárosi-lipótvárosi területeken a folyóhoz közel alig vannak új beruházások, a használt lakások átlagos négyzetméterára már meghaladja a 900 ezer forintot. Az Otthontérkép tapasztalatai szerint növekvőben van a leromlott állapotú lakások felújításával "keletkező" ingatlanok aránya a teljes kerületi kínálaton belül. Ha még ráadásul adott a dunai panoráma vagy a lakás csak egy-két utcára van a folyótól, akkor a magas átlagárnál is többet kér a tulajdonos. Nem ritka az 1,2-1,6 millió forintos négyzetméterár, az abszolút rekord 2,1 millió forint.

A szemközti I. kerület Duna parti használt otthonainál 950 ezer és 1,1 millió forint közötti az átlagár, de a Parlamentre néző, felső emeleti, felújított lakásokért (ebből nagyon kevés eladó van) már 1,2-1,3 millió forintot kérnek négyzetméterenként. Ugyanitt az újakért pedig közel 1,5 millió forintot kell letenni négyzetméterenként.

Érdekesség, hogy a Dél-Buda környéki Duna-szakaszon is nőnek az ingatlanárak, amelyek több beruházást vonzottak a területre, főként a Kopaszi-gát melletti részek vannak felfutóban.

Budapesten kívül is látszik a Duna-hatás: a Budapesten kívüli északi körzetek eladó családi házai is drágultak az elmúlt 2,5-3 évben. Az Otthontérkép felmérése szerint Leányfalun például négyzetméterenként 242 ezer forintról 320 ezer forintra, Szentendrén pedig 281 ezer forintról 450 ezer forintra emelkedett az átlagos kínálati ár.