Ki nem találná, hol van a legtöbb elnéptelenedő kistelepülés az országban

Ezrével találhatók elhagyott házak Magyarország peremvidékén, ahol a lakosok száma a 100-at sem éri el, s sok elnéptelenedő falucskában 3-4-szer annyi ház van, mint lakos - írja a KSH frissen kiadott közigazgatási helynévkönyvére hivatkozva a hvg.hu.
Napi.hu, 2016. december 17. szombat, 20:30
Fotó: Napi.hu

Az egyik legkisebb ilyen településen, az 1910-ben még 266 lelkes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornabarakonyban ez idő szerint már több mint háromszor annyi ház, illetve lakás található (konkrétan 44), mint ahány helyi lakos (összesen 12 fő).  A legtöbb, 100 főnél kevesebb lelket számláló falu Délnyugat-Dunántúlon található, a 245 zalai község közül 41-ben ugyanis legfeljebb pár tucat személy él - írja a portál.

A legkisebb, saját képviselő-testülettel bíró, formálisan önálló település maga is zalai illetőségű: az egykor nemesek lakta göcseji Iborfián az összlélekszám pillanatnyilag már csak 9 fő. A törpeközségek között a második legkisebbnek ez idő szerint a borsodi Gagyapáti minősül. A csereháti helységnek éppen egy futballcsapatnyi lakosa van, azaz 11 fő.

További részletek itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK