A Velence-tó körüli települések évről évre népszerűbbek a fővárosból kitelepülők körében, de míg 10-15 éve csak a nyugdíj előtt állók és a nyugdíjasok tervezték, hogy budapesti lakásukat velencei kertes házra cseréljék, ma a fiatal, kisgyerekes családok is gyakori vásárlók a tó körüli piacon. A kamatcsökkenés elől a pénzt ingatlanba "menekítő" befektető mára kevésbé jellemző. A jól bérbe adható ingatlanokból jellemzően lakásokból,  amelyeket ez a kör keresett, jószerével kifogyott a piac - derül ki a Napi.hu körképéből.

Ha mégis felbukkan néha egy-egy központi fekvésű, társasházi lakás, az Immo-Velence iroda tanácsadója szerint pár nap alatt elkel, jóval drágábban, mint két éve. Egy 65 négyzetméteres, nyolcvanas évekbeli, gázkonvektoros, gárdonyi, központhoz közeli lakást említ, amely két éve 12, 8 millió forintért cserélt gazdát, most 14,5 millióért fordult meg újra.

Társasházi lakásból az új építésűeket is elkapkodnák, ha lennének ilyenek a kínálatban. Az árakon ebben a szegmensben is látszik a keresleti nyomás: míg 5-6 éve a 43-45 négyzetméteres gárdonyi, velencei új társasházi lakásokat 12 millió körül árultak a fejlesztők, ma 14 millió alatt nem érhető el ez a típus. A 20 millió forint mégis egyfajta határt jelent, aki ennél többet is áldoz, már önálló családi házban gondolkodik Szegedi Éva, az Immo-Velence Kft. ingatlaniroda tulajdonosa szerint. Állítása szerint míg a 17 milliós, kertkapcsolatos, 60 négyzetméter körüli alapterületű társasházi lakásokat még a tervasztalról elvitték, az ugyanakkora, 22 millióra tartott lakások értékesítése komótosabb tempóban zajlik.

A használt lakáspiacon a szakember szerint 20-25 millió forint között már elfogadható házakat kínálnak, 30 milliótól pedig komoly családi házak kaphatók a tó körül.

Keresleti a telekpiac is: a jó adottságú, megfelelő méretű és elhelyezkedésű, eladósorba kerülő telkekre azonnal lecsapnak a vevők, a telekárak 10-15 százalékkal emelkedtek egy év alatt. A déli parti, közművesített telkek árai a 8-20 millió forint közötti sávban mozognak, mérettől, elhelyezkedéstől függően. Olcsóbbak az építési parcellák a sukorói hegyoldalban, ahol 5 millióért is kínálnak panorámás, 1000 négyzetméter körüli területet, ám a csatornázottság  hiánya visszatartja a vásárlókat - véli az Immo-Velence tanácsadója.

Tapasztalatai szerint az infrastruktúra fejlettsége - kéttannyelvű iskola, szakorvosi rendelő, bevásárlási lehetőség, vasút, korzó, programok - miatt Velence a legnépszerűbb település a környéken, itt a legnagyobb az állandó lakosság is (tízezer fő) és ez valamennyire az árakon is meglátszik, de a Velencével határos Kápolnásnyék, Gárdony és Agárd is keresett. Az északi parton Bence-hegyen és Sukorón a panoráma kárpótol a kényelemért ezért ez a terület is vonzza a vevőket.

Folyamatos élénkülésről, és állandó lakhatásra alkalmas ingatlant kereső, főként fiatal és középkorú vevőkről számolt be Horváth László, az Otthon Centrum (OC) szakértője is. Irodájukban a 10-15 milliós, téliesített kisebb ház a legkeresettebb,  de ugyanilyen kapós a 20 milliós, egy nappali, három hálós, kilencvenes évekbeli lakóház is.  A kínálatról megtudjuk: tíz-tizenöt millióért hetvenes évekbeli kétszobás nyaraló tulajdonosai lehetünk, ha hajlandóak vagyunk még jócskán költeni a felújításra, húszmillió körül már kétezres évekbeli, 3 szobás házba is beköltözhetünk. A száz négyzetméter körüli alapterületű, egy nappali, három hálószobás házakért 25-30 milliót kell fizetni.

A szakember szerint bár déli oldalt felkapottabb az északinál, Bence-hegyen is árulnak 40 milliós villát.

A központokhoz, vasútállomáshoz közeli ingatlanokat tartja a legkelendőbbnek, a vevők nem távolodnak el 1 kilométernél jobban a tótól, s az állandóan lakott környékeket preferálják. Ugyanakkor a vízhez túl közeli ingatlan sem szerencsés a szezonban a túl nagy nyüzsgés, forgalom miatt - véli az OC tanácsadója.

Sokan keresnek új építésű ingatlant, ebből nagyon szűk a kínálat, az árak pedig meredeken nőnek. Egy 70 négyzetméteres 3 szobás ikerházfél egy éve még 16-17 millióba került, idén már 20-21 millióra tartja az eladója. A négyzetméterárak 300 ezer forintról indulnak, s az értékesítés gyorsabban megy, mint egy éve. Lenne igény új építésű társasházi lakásra is, ebből alig van a piacon, ha mégis, az egy éve még 12 millióért árult lakásokért ma 16 milliót kell fizetni.

A telekpiacon 3-4 milliós áremelkedést érzékelt az utóbbi két év alatt, a 800 négyzetméteres, 7 milliós telkekre ma 10 millióért keresnek vevőt. Az igényelt kategóriában - állandóan lakott, frekventált központokban, 1000 négyzetméter körüli terület 10 millió forintért - nagyon megcsappant a kínálat, jobbára már csak 400 négyzetméteres beépíthető területek akadnak, a nagyobb ingatlanokat a centrumtól távolabb kínálják.