Ki nem találná, ki építi 38 milliárdért az új úszópalotát!

Rendkívüli sürgősségre hivatkozva nem nyilvános közbeszerzésen választotta ki az MNV Zrt. a 2017-es budapesti úszó vb központi helyszínének szánt úszópalota fővállalkozóját: már május 12-én szerződést kötött a Market Építő Zrt.-vel, áfa nélkül 38,4 milliárd forintért.
Domokos Erika, 2015. június 19. péntek, 13:34
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. nettó 38,365 milliárd forintért a tavaly Garancsi István cégének többségi érdekeltségébe került Market Építő Zrt.-re bízta a budapesti úszó vb-re tervezett új úszóközpont megvalósítását. A társaságot már május 11-én kiválasztották, és 12-én szerződést is kötöttek - ezt azonban a kormány ezidáig nem jelentette be.

Az MNV rövid tájékoztatója szerint a fővállalkozót előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzésen választották ki, s a szerződés előzetesen becsült értéke nettó 40 milliárd forint volt. Az eljáráson két másik vállalkozástól is ajánlatot kértek, az idén szintén tulajdonosváltáson "átesett" Magyar Építő Zrt.-től (ez az Orbán-kormány szintén új kedvenc építőipari cégének, a Duna Aszfalt Kft.-nek az érdekeltségébe került), valamint az osztrák Strabag AG magyarországi magasépítő vállalatától, a Strabag-MML Kft.-től. A legalacsonyabb ár alapján választották ki a nyertest. A szerződési érték mintegy 23 százalékában fognak majd előreláthatóan alvállalkozókat vagy harmadik személyeket bevonni a teljesítés alatt.

A Market Építő 2014-ben több mint tízmilliárddal 49,1 milliárd forintra növelte nettó árbevételét az előző évhez képest, az adózott eredménye közel duplájára, 1,2 milliárdra nőtt. A részvényesek 880 millió forint osztalék kifizetését hagyták jóvá - derül ki az online cégadatokból.

A többek között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új sportcsarnokát, a Fradi-stadiont és az új holokauszt emlékhely Sorsok Házát is megvalósító Market Építő feladata ezúttal a teljes uszodaberuházás lebonyolítása lesz. A tájékoztató szerint feladata a "2017-es FINA úszó-, vízilabda-, műugró- műúszó és nyíltvízi világbajnokság megrendezésében szükséges uszodakomplexum létesítésére irányuló beruházás tervezési, építési, szerelési munkáinak elvégzése és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások ellátása". Az "úszópalota" a Népfürdő utcai Dagály strand területén épül.

A infrastruktúra kiépítése 49 milliárdba kerülhet

A vizes világbajnokság költségvetése összesen 49 milliárd forint lehet, ennek azonban 10 milliárdos része áfa formájában visszajut a költségvetésbe - nyilatkozta június elején Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az InfoRádiónak. Fürjes azt mondta, hogy a 12 ezer nézőt befogadó új uszoda 21,4 milliárd forintba kerülni. Az összes tervezési költség 1,5 milliárd forint. Az ideiglenes lelátónak, az árvízvédelmi gátnak, a csatornavédelemnek a költsége, az épület visszaigazításának és a bontások költsége pedig 14 milliárd forint lesz. Van egy tartalék keret is, ez 1,8 milliárd forint. Mindez együtt 49 milliárd - közölte korábban a kormánybiztos.

Az előkészítő munkák június elején elkezdődtek a Dagály területén
MTI
Garancsi István Orbán Viktor miniszterelnök egyik barátjaként ismert üzletember, a Videoton fociklub többségi tulajdonosa, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, több ingatlan- és pénzügyi befektetése van, az energiakereskedő MET Holding 10 százalékos tulajdonosa, s sajtóhírek szerint a közelmúltban egy közterületi reklámcégbe is részesedést szerzett. A Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2015-ös kiadványa 19 milliárd forintra becsülte az üzletember vagyonát.

A Budapest eredetileg a 2021-es úszó vb megrendezését nyerte el, ám a 2017-es rendező Guadalajara februárban visszalépett, ezt követően döntött úgy a magyar kormány, hogy "beugróként" vállalja a négy évvel korábbi világesemény szervezését. Az vb egyik fő helyszíne a budapesti úszópalota lesz, míg a nyílt vízi versenyeket Balatonfüreden rendezik.

(A vezető kép forrása: NSK).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.23 08:56

@ptiszai: Stadion építések eddig cirka 200 milliárd ft...nem ,5 év alatt 100 ...,de ebbe sok műfüves falusi pálya is van gyerekeknek ...,egyébként a sokkal csórobb románok 1000 pályát építettek 6 év alatt!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2015.06.21 15:41

@bethel: 265 milliárd ft MNB pénze 6 alapítványba.Hol van?
MNB kastély méreg drága vásárlások.
Busz beálló 15 millióból.
MOL IMF utolsó részének az elköltése 500 milliárd ft 29.5% részvényért.
20.500 Ft részvény értékben, előtte sem és utána sem volt a MOL részvény ennyi.
Ócsai telep 10 milliárd ft
Kossuth tér 15 milliárd ft.
Stadion építések eddig cirka 200 milliárd ft.
72 fideszes offshore cég állami támogatása, 10-12 milliárd ft.
http://www.parlament.hu/irom39/10564/10564-0001.pdf
Estig tudnám írni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrAgy, 2015.06.19 23:41

"Garancsi István Orbán Viktor miniszterelnök egyik barátjaként ismert üzletember"... Ehhez nem kell kommentár. De legalább rendesen megcsinálnák. ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bethel, 2015.06.19 19:09

@ptiszai: "Fleto alatt nem ment ennyire a SZABAD rablás mint ma."
Maga miről beszél?
Mondjon már egy hasonló nagyságrendű rablást!
30 gesztenye csemete?? 15 milla a "nem létező" Nokiás dobozba??
Maga miről beszél?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.19 17:59

@ptiszai: Te mindent eltűrsz orbánista?


.eredeti tőkefelhalmozás !! ...ha nem lett volna 1948 ,akkor most kevesebb ilyen lenne ,mert e tőkét már egyszer felhalmozták ,de utána lenullázták ....,és kapitalista nélkül nincs nemzeti kapitalizmus ,és nincs rá 100-150 évünk ,hogy " törvényesen " létrejöjjön ...,így is a külföldierk szereztek meg mindent 1990-98 között ,mert nem volt kapitalista itt !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html