A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a Finta és Társai Építész Stúdió Kft.-t választotta ki az új budapesti, 4-5 ezer fős konferenciaközpont tervezőjének nettó 961,5 millió forintért - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A Művészetek Palotája melletti kongresszusi központot az állam építteti, a tervezés költségét a központi költségvetésből finanszírozzák. (Az építési költséget egy 2013-as tanulmány 20-25 milliárd forintra tette.) A közbeszerzési eljáráson a tervek elkészítésének árát előzetesen nettó 1,2 milliárd forintra becsülték - Fintáék ennél 238,5 millióval alacsonyabb ajánlatot tettek.

  • A kongresszusi nagyterem kapacitását kongresszusi célra 4000-5000 fősre, kulturális célra 3000-4000 fősre kell tervezni, továbbá legalább két 1200-1500 fős szekciótermet, és kisebb, osztható szekciótermeket kell tervezni összesen 2000 fős befogadóképességgel.
  • Kiállítási térnek 6-8 ezer négyzetméter összes kiállítási területtel kell számolni.
  • Parkoló felszín alatt létesül, legalább 450 férőhellyel.

A Finta József vezette építésziroda négy ajánlattevő közül nyert, győzelmük abból a szempontból nem tűnik meglepőnek, hogy a Millenniumi Városközpont beépítésére több mint tíz évvel ezelőtt is ők készítettek terveket a fejlesztő TriGranitnak, a tervek között szerepelt a lakó- és irodaházak mellett egy konferenciaközpont is, a közvetlen környezetében két szállodával, aquaparkkal és kaszinóval.

A Finta Stúdió Kft. mellett a tervezésre pályázott még a közelmúltban több állami megbízást elnyert Középülettervező Zrt. (Közti), valamint két nemzetközi konzorcium: a Helika Obermeyer Corporate Group, amelynek tagja a szlovák Helika s.r.o., a cseh Helika a.s. és a magyar Kima Studio Kft., valamint a londoni Foster+Partners a magyar Tiba Építész Stúdió Kft.-vel közösen. A tavaly októberben meghirdetett közbeszerzés eredményéről az MNV április 10-én döntött, az erről szóló hirdetményt egy hónappal később tette közzé.

Régi-új telek van

A Napi.hu korábban beszámolt róla, hogy az állam képviseletében a MNV tavaly februárban vásárolta meg a kongresszusi központnak kiszemelt, a Millenniumi Városközpontban a Rákóczi hídhoz közel fekvő telket a Demján Sándor nagyvállalkozó érdekeltségében lévő TriGránit Expo Vagyonkezelő Kft.-től nettó 4,776 milliárd forintért. (A cég új neve két másik társaság beolvadásával TriGranit Fejlesztési Kft.) Az állam a Művészetek Palotája Lechner Ödön, illetve Soroksári út felőli oldalán még szabad, 12 706 négyzetméteres telket vette meg (a IX. kerület, Lechner Ödön fasor 12. szám alatt).

A konferenciaközpont - az eddig közölt információk - szerint állami beruházásként valósulna meg, s az építmény állami tulajdonba is kerülne. A tervezésre kiírt közbeszerzés szerint az MNV "a beruházást saját forrásból kívánja megvalósítani, de fenntartja annak a lehetőségét, hogy a projekt a későbbiekben EU-s forrásból kerül elszámolásra".

Ha az állam maga finanszírozza és építteti fel a konferenciaközpontot, és az állami tulajdonba kerül, akkor vélhetően az üzemeltetést bíznák magánpartnerre, amelynek bérleti, üzemeltetési díjat kellene fizetnie, illetve bizonyos állami és kiemelt vagy nagyszabású eseményekre át kellene engednie a létesítmény használatát az államnak.

"Magyar tervező tervezze, magyar cégek építsék"

A konferenciaközpont építési költsége több tíz milliárd forintra rúghat. Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokélrt felelős kormánybiztos tavaly februárban a Népszabadságnak azt mondta, hogy egy 2013-as KPMG-s megvalósíthatósági tanulmány 20-25 milliárd forintra becsülte a bekerülési költséget. A kormánybiztos az MTI-nek úgy fogalmazott: négy éven belül megépülhet Budapest új kongresszusi központja. Fontosnak tartja azt is, hogy "a központot magyar tervező tervezze, és magyar cégek építsék, az magyar embereknek adjon munkát, magyar családok megélhetését segítse".