Ki nem találná, kik építik 190 milliárdért az új Puskás Stadiont

A Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. építheti fel bruttó 190,5 milliárd forintért az új Puskás Ferenc Stadiont.
Domokos Erika, 2017. február 24. péntek, 19:23
Fotó: Napi.hu

Eredményt hirdettek az új Puskás Ferenc Stadion kivitelezésére kiírt közbeszerzésen. A tender - 2016-ban a közbeszerzési hatóságnál is leadott - bruttó becsült értéke a hivatalos költségbecslés alapján 180,02 milliárd forint volt, a legkedvezőbb ajánlat ennél 5,8 százalékkal volt magasabb a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) közleménye szerint.

Az olcsóbb ajánlatot a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt közös ajánlattevők tették, a stadion ára 142,85 milliárd forint, az 5 százaléknyi tartalék 7,15 milliárd forint, az áfa összege 40,5 milliárd forint, azaz az összes kiadás bruttó 190,5 milliárd forint. A másik ajánlattevő a Strabag Építő Kft., Strabag-MML Kft. és Strabag AG alkotta konzorcium volt, ők 3,3 százalékkal drágább ajánlatot adtak.

A nem nyilvános tulajdonosi hátterű ZÁÉV sikereiről itt olvashat. A Magyar Építőt 2015-ben vásárolta meg a Körösaszfalt Zrt., amelynek cégjegyzékben látható tulajdonosa a Duna Aszfalt Kft. és Szijj László. Ugyanakkor a Magyar Építőben közös közvetlen irányítást szerzett jó egy éve az Épkar Zrt. és a Paár Attila érdekeltségében lévő West Hungária Bau Kft. - derült ki a GVH versenytanácsa határozatából. A cég nyertes tendereiről itt is olvashat.

Az új Puskás Stadion egy székre jutó költsége: 2,1 millió forint. Ez tartalmazza a nem stadion jellegű terek - például konferenciatermek, parkolók, hidak, sportmúzeum, rendőrőrs, étterem, szurkolói bolt - költségét is - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az olcsóbb ajánlat tartalmazza az építés költségét, a három hónapon keresztül történő üzemeltetést és a nyitórendezvény költségeit. Az ajánlat 5 százalék tartalékot is magában foglal váratlan eseményekre, amely csak indokolt esetben, kizárólag a megrendelő egyértelmű engedélye alapján használható fel, automatikusan nem része az árnak. Az ajánlatban szereplő összeg áfatartalma a beruházás során visszafizetik a költségvetésbe - írják a közleményben.

Az új Puskás Stadion reális piaci keretek között épül fel, az építés költsége európai viszonylatban átlagosnak tekinthető - véli a KKBK.

"A hétszintes, összesen bruttó 213 700 négyzetméter alapterületet kitevő épület tervei már elkészültek, továbbá a stadionnak jogerős és végrehajtható építési engedélye van" - írta a KKBK, amely azt is jelezte, hogy "az idei költségvetésben egyetlen fillér többletköltség rendelkezésre bocsátása sem szükséges" a 2019 végére felépülő, 67 ezer néző befogadására tervezett létesítménnyel kapcsolatban.

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot 13 ország egy-egy stadionjában rendezik. Az új Puskás Stadion egyike lesz ezeknek, három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Ha a magyar válogatott kivívja a részvétel jogát, akkor legalább két csoportmeccsét és továbbjutás esetén akár a nyolcaddöntőt is Budapesten játssza majd - írta a KKBK közleményére hivatkozva az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.02.28 14:31

A fidesz programja (amit az ellenzéknél ugy hiányolnak) a következő saját bevallásuk szerint:
mindenáron korrupció mert gazdagodni akarnak szegény elnyomottak
korlátlan urhatnámoskodás, mert egyedül ők érdemlik a jólétet
ahogy orbán fogalmazta, ha nem, tetszik az üres vonat építése, bosszantásból dupla hosszat építünk
stadionépítés sportberuházás mindenáron, ha drágálják, dupla áron, mert ez boldogítja orbánt
minden pénzt a határontuliaknak, mert ők megérdemlik a rossz hazaiakkal szemben, akik megtermelik
minden és mindenki kussoljon EU-tól USA-ig, mert az egyedüli igazság letételesei a fidesz,
ha valaki ellenszól, számíthat a bosszura
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.02.26 11:42

Ha Budapestnek nem kell az ezer milliárd, akkor a Puskás stadionra se költsenek kétszáz milliárdot. Egyébként nem csalódtunk a Fideszben, előre kitalálható volt, hogy ezt fogják mondani, hogy a vidékre költik. Költsék, csak ott sem stadionra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.02.26 11:23

@lauda: Ha esetleg nem tudnad tata, nem azok fogjak epiteni a stadiont, akik megnyetek a palyazatot. Ok csak lenyuljak a sapot es a mukat elvegeztetik az alvallalkozokkal. Gyakorlatilag beiktattak egy plusz szintet, akik nem csinalnak seemit, csak lenyulnak X szazalekot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ez van, 2017.02.26 11:19

@pastorius: Tisztelt pastorius ne hidd hogy izgulok én mint külhoni magyarként nincs miért izgulnom csak sajnálom a magyar népet hogy ilyen bárgyú birka módra tőrik azt a sok lopást ami a Fidesz véghez visz !Én nagyon is figyelem a belpolitiká MO-n megy az öndicséret ezerrel de a magyarok többségének ki van a feneke a baretsakából ! A külhoni újságok megírják az igazat amit Orbán a saját szája szerint manipulál igaz azt elismerik neki amit a migránsok feltartóztatásában végez,de fel is róják neki a sok lopaságot sőtt még a Mészáros haverságát is csak hogy ez MO-n nem jelenik meg az igaz mert be lett vezetve a cenzúra !!!Sokat néztem az M1 de az már nézhetetlen hallgattam a Kossuth rádiót de az a hirek helyett tizedszázad százalékokkal van elfoglava meg harcolunk Brüsszellel csak éppen a magyarországon történteket nem mondja meghalgatom a déli harangszót és azután lezárom a rádiót !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.02.26 11:09

@Winter:

Mit lehet menteni pl. egy olyan projektumon, amely 40-ről hirtelen elhatározással 190-re "nőtt"?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html