Ki nem találná, kik vásároltak lakást

Idén az első hét hónapban csaknem 81 ezer ingatlan cserélt gazdát, szemben a tavalyi 55 ezerrel. A Duna House (DH) Keresleti Index idei mélypontjára, 93 pontra esett, ami megfelel a nyári szezonalitásnak, de még így is magasabb, mint tavaly bármikor, hiszen a 2014-es csúcs 91 pont volt októberben - közölte a tanácsadó. A budapesti vevők 30 százaléka befektető volt.
Napi.hu, 2015. augusztus 10. hétfő, 17:15
Fotó: Napi.hu

Júliusban Kelet-Magyarországon 135-, nyugaton 147 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták a panellakásokat. Ugyanezért a típusért Pesten 254-, Budán 283 ezer forintot fizettek. Téglaépítésű lakások négyzetméterérért keleten 153, nyugaton 212 ezer forintot adtak átlagosan. Pesten 279-, Budán 390-, a Belvárosban pedig 439 ezer forintos átlagos négyzetméteráron keltek el a lakások.

Minden ötödik budapesti vevő  a XIII. kerületet is lehetséges célpontnak jelölte meg, ezzel a DH adatai szerint még mindig a legnépszerűbb célpont. A sorban a VI., VII., XI. és XIV. kerületek következnek, nem sokkal lemaradva. Júniushoz képest szinte az összes kerület hasonló, vagy növekvő érdeklődést váltott ki, egyedül az I. és a III. kerület vesztett 1-1 százalékot. Ez azt jelenti, hogy a vevőjelöltek egyre rugalmasabban kezelik a lehetséges lokációk közti választást - írja a DH.

A családi házak árát elég volt 4 százalékkal csökkenteni a vásárlók érdeklődésének felkeltéséhez. A vevők Budapesten további 7-, Pest megyében 8-, vidéken pedig 9 százalékot tudtak átlagosan alkudni. A lakásoknál 1, legfeljebb 2 százalékos  engedményre volt szükség.

Júliusban a vevők 30 százaléka befektetési célból vásárolt, és átlagosan 19,5 millió forint körül költött,  70 négyzetméter körüli lakásokra. Minden negyedik vevő első lakását szerezte meg, a 60 négyzetméteres ingatlanokért 18,3 millió forintot fizettek. Vidéken a befektetők aránya 22 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pozitiv21, 2015.08.10 22:39

Akinek van pénze meglévő lakásán kívül azok vetek lakást legtöbben! Ezt látom környezetembe!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html