Külföldi szakértők az előre tervezés fontosságát hangsúlyozva kiemelték,  ezt  egy ilyen szabályozás nem teszi lehetővé. Az ingatlanszakma szereplői szerint mintegy 1-1,5 év múlva egyenlítődhet ki a vasárnap, mint kereskedési nap kiesése a forgalom szempontjából. Felvetődött azonban a kérdés, hogy olyan helyzetben van-e a magyar gazdaság, hogy megengedheti magának azt, hogy egy ilyen hosszú időszakon keresztül csökkenjenek az áfa-bevételek, növekedjen a munkanélküliség, illetve csökkenjen a kiskereskedelmi forgalom.

A vasárnapi zárva tartás várható hatásait nehéz megjósolni. Egyesek szerint a vásárlás egyre inkább szabadidős tevékenység, így a szabályozás árthat az impulzív vásárlásnak. Arra is számítani lehet, hogy az élelmiszer-áruházak erősebb online jelentétet alakítanak majd ki, illetve elképzelhető, hogy újra felvirágzik majd a belváros, illetve a kávézók, az éttermek és a családi vállalkozások is jól járnak a korlátozással.

Az RICS Franciaországból érkezett szakértője furcsállta, hogy náluk a magyarországival ellentétes irányban mozog a szabályozás változtatása. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a szabályozást az életminőség javítási szándékával indokolják, azt mondta: "a vasárnapi zárva tartás gazdag embereknek való" - utalva az intézkedés várható negatív gazdasági következményeire.

Még az értékbecslők sem tudják

Az értékbecslők szerint a szabályozás hatása az ingatlanok értékére még bizonytalan. A kereslet és kínálat a jogszabály miatti változása később derül ki, ráadásul a retail alpiacok eltérően reagálhatnak. Kitértek arra, hogy az értékbecslés alapjának tekinthető Red Book és a nemzetközi sztenderdek egy jól működő piacra készültek, ahol megfelelő számú tranzakcióra kerül sor. Az évi egy-két tranzakció jóval nehezebb helyzetet teremt az értékbecslésben.

A konferencián a bérlők és a bérbeadók is elmondták véleményüket. A vasárnapi boltbezárás melletti kormányzati érvelés több hálózat szerint is kérdéses, mivel tapasztalataik szerint a dolgozók egy jelentős része kimondottan élt a vasárnapi munkavégzés lehetőségével a bérpótlék miatt. Van olyan kiskereskedelmi lánc, mely rövid távon 15-20 százalékos forgalom-visszaeséssel számol.