Ki nem találná, kinek jó a vasárnapi zárva tartás

Nemzetközi és hazai szakértők szerint semmilyen gazdasági oka nincs a boltok vasárnapi bezárásának, a hatása nem mérhető fel előre, lehetetlen megmondani, ki jár jól az új szabályozással, egyértelmű nyertes pedig nincs - minderről a Portfolio és az RICS által közösen, ötödik alkalommal megrendezett Valuation konferencián beszéltek.
Napi.hu, 2015. február 27. péntek, 10:34
Fotó: Napi.hu

Külföldi szakértők az előre tervezés fontosságát hangsúlyozva kiemelték,  ezt  egy ilyen szabályozás nem teszi lehetővé. Az ingatlanszakma szereplői szerint mintegy 1-1,5 év múlva egyenlítődhet ki a vasárnap, mint kereskedési nap kiesése a forgalom szempontjából. Felvetődött azonban a kérdés, hogy olyan helyzetben van-e a magyar gazdaság, hogy megengedheti magának azt, hogy egy ilyen hosszú időszakon keresztül csökkenjenek az áfa-bevételek, növekedjen a munkanélküliség, illetve csökkenjen a kiskereskedelmi forgalom.

A vasárnapi zárva tartás várható hatásait nehéz megjósolni. Egyesek szerint a vásárlás egyre inkább szabadidős tevékenység, így a szabályozás árthat az impulzív vásárlásnak. Arra is számítani lehet, hogy az élelmiszer-áruházak erősebb online jelentétet alakítanak majd ki, illetve elképzelhető, hogy újra felvirágzik majd a belváros, illetve a kávézók, az éttermek és a családi vállalkozások is jól járnak a korlátozással.

Az RICS Franciaországból érkezett szakértője furcsállta, hogy náluk a magyarországival ellentétes irányban mozog a szabályozás változtatása. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a szabályozást az életminőség javítási szándékával indokolják, azt mondta: "a vasárnapi zárva tartás gazdag embereknek való" - utalva az intézkedés várható negatív gazdasági következményeire.

Még az értékbecslők sem tudják

Az értékbecslők szerint a szabályozás hatása az ingatlanok értékére még bizonytalan. A kereslet és kínálat a jogszabály miatti változása később derül ki, ráadásul a retail alpiacok eltérően reagálhatnak. Kitértek arra, hogy az értékbecslés alapjának tekinthető Red Book és a nemzetközi sztenderdek egy jól működő piacra készültek, ahol megfelelő számú tranzakcióra kerül sor. Az évi egy-két tranzakció jóval nehezebb helyzetet teremt az értékbecslésben.

A konferencián a bérlők és a bérbeadók is elmondták véleményüket. A vasárnapi boltbezárás melletti kormányzati érvelés több hálózat szerint is kérdéses, mivel tapasztalataik szerint a dolgozók egy jelentős része kimondottan élt a vasárnapi munkavégzés lehetőségével a bérpótlék miatt. Van olyan kiskereskedelmi lánc, mely rövid távon 15-20 százalékos forgalom-visszaeséssel számol.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.03.02 11:34

@foldnyuzo: " Az, hogy hajnalban nincsen nyitva semmi az meg még a szocializmusban is ismeretlen volt."

Akkor igen...Most új idők járnak. Nyilván való, hogy az említett pék embereket fog elbocsátani a forgalom szűkülése miatt. Ezt mindenki tudta a kormányon kívül. Úgy látszik nagy szükség van a vén sekrestyések egyesületének szavazatára ahhoz, hogy a csuti a helyén maradhasson.
Az a pár ezer ember, aki miattuk - merő keresztényi szeretetből - elveszti az állását az nem számít.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.03.02 09:30

@Abbe:

Annyi bizonyos, hogy most kitolnak az Ausztriába ingázókkal. Való igaz az ország más tájairól Ausztria, Bécs irányába több tízezer ember ingázik hetente. Ennek nagy nyertesei voltak eddig a határ menti a főút mellet lévő hipermarketek főleg a Tesco. Ha megnézzük a legnagyobb forgalmat lebonyolítók egyike a mosonmagyaróvári Tesco. nehogy azt higgye valaki, hogy a kisváros dobja a többi fölé ezt az áruházat, hanem az ingázók ezrei.
Gondolom, hogy akik kinn laknak a hét öt napján, azok vasárnap este húznak arrafelé. most bezárt kapuk fogadják őket. Nem fognak kétségbe esni, majd Ausztriában fognak friss péksüteményt vásárolni hétfőn reggel meg a többit, ott sem sokkal drágább az élelem, sőt! Az, hogy hajnalban nincsen nyitva semmi az meg még a szocializmusban is ismeretlen volt. Reggel korán még többen vásároltak kifele menet, ezek voltak a napi ingázók.

Ezért aztán Simicska szavait sok tízezren fogják ismételni Orbánra vonatkoztatva, és igazuk van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.03.02 07:42

@Kerwin72: A sok nevű fidesznyiknek nem sajátja a józan gondolkodás..
Ha a Csuti Megváltó kormánya azt mondta, hogy ez így jó, akkor a hozzá hasonló mentalitásuak ezt lazán elfogadják.

A Kisalföld c. újságban nyilatkozik egy pék mester. Közölte, hogy a vasárnapi zárvatartással, és a reggel 6 óra előtti nyitási tilalommal gyakorlatilag bezárásra ítélik. A forgalma 60%-át a vasárnapi munka és az 5 óra előtt Ausztriába ingázók vásárlása adta.

Nyilván az a helyes, ha egy kisvállalkozás lehúzza adott esetben a rolót. Egy fidesznyik lelkületü hülye szerint ez a világ rendje.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kerwin72, 2015.03.02 01:38

@unnortodox: Na,hát legalább őket megkérdezhették volna,mit akarnak. Ugyanis még az ő véleményük sem borítékolható.Legalábbis én ismerek olyanokat,akik azon aggódnak,hogy honnan pótolják azt a havi 8-10 ezret, amennyivel kevesebb lesz a bérük(a munkájuk viszont jó eséllyel nem lesz kevesebb).Plusz még az állásukért is aggódhatnak.És ezek az "apróságok" azért árthatnak a vasárnapi családi programok hangulatának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.03.01 19:57

@stat:
"Majd megszokjuk,"
Nem, nem szokjuk meg, mert meglesz az népszavazás. Ha nem tavasszal, akkor a következő félévben, és el lesz söpörve ez az ostobaság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html