Ki nem találná, mi lett az olimpiai népszavazási kezdeményezés sorsa

Nem lesz a fővárosban népszavazás a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázatról, mivel a kezdeményező Erdélyi Katalin Krisztina a november 24-i határidőig nem vette át az aláírásgyűjtő íveket.
Inforádió, 2016. november 25. péntek, 16:38
Fotó: Napi.hu

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kezdeményezés tárgyában szereplő kérdést október 6-án hitelesítette, s az október 20-án emelkedett jogerőre.

A kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?" Az aláírásgyűjtő íveket az FVB október 25-én hitelesítette, a kezdeményezőnek innentől számítva 30 nap állt rendelkezésére ahhoz, hogy a fővárosi választópolgárok 10 százalékának, azaz nagyjából 138 ezer lakosnak az aláírását összegyűjtse.

Az FVB tájékoztatása szerint azonban a kezdeményező nem vette át az aláírásgyűjtő íveket, ennek megfelelően nem tudta bemutatni a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat, így a voksolásra nem kerül sor. Erdélyi Katalin Krisztina szeptember 6-án, magánszemélyként benyújtott másik országos népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október 5-én nem hitelesítette.

Abban a kezdeményezésben a kérdés az alábbi volt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?" A testület akkor 9:2 arányban úgy döntött, hogy a kérdés nem hitelesíthető, mert a törvény hatályon kívül helyezése az Országgyűlés hatáskörébe tartozó szervezetalakítási kérdést érint, a már létrehozott és létrehozandó szervezetek tekintetében.

A kérdés emellett az NVB szerint nem felel meg a választópolgári egyértelműségnek sem, mert azt a hamis látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása a pályázat visszavonását jelentené.

A 2024-es olimpia megrendezéséért Budapest mellett Los Angeles és Párizs verseng. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövő szeptemberben, Limában dönt a helyszínről. A 2024-es játékok lesz az első olyan, amelyet a kisebb és olcsóbb olimpiákat megcélzó, Agenda 2020 reformprogram 2014 decemberi elfogadását követően ítél oda a NOB.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.11.28 12:17

Dakota Summer
Eleve olyan turisztikai beruházások és sportlétesítmények épülnek, amiket a 2 hét után
senki nem tud hasznosítani, így is a welness beruházások már most csődben vannak, tul sok van belőlük, kis országnak nyilvánvaló ostobaság belevágni, de ha valaki , aki vasutat épít a semmibe annak tetszik, akkor más a helyzet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.11.28 10:33

@matura: tévedsz, a boltzáras összeszedett volna 50%-ot. Pont azért volt a nagy erőlködés, hogy ne legyen semmiképpen népszavazás, mert azzal járt csak volna igazán jól az mszp. Így a Kubatov kopaszok akcija ma már senkit nem érdekel, pár hőzöngőn bolsin kívül senki nem foglalkozik vele.

Egyébként sem a görögök, sem a brazilok nem kizárólag az olimpiába buktak bele. A görögök 2004-ben rendeztek olimpiát, 2009-ben kezdődött náluk az agybaj. A brazílok már az olimpia előtt is bajba kerültek - 2012 óta zuhan a gazdaság. Holott a rendezés előtt, az építkezések, a szervezés általában ösztönzi a gazdaságot, a bajok utána kezdődnek.

A görögök olimpia nélkül is el voltak adósodva, de az olimpia után se láttak neki a gazdaságuk rendbetételének, mert azt hitték, hogy a gazdasági aranykor, az olcsó hitel örökké tart. Pont, mint mi.
A brazilok fő gondja pedig az, hogy gazdaságuk a nyersanyag kivitelre épül. Mióta visszaesett a világgazdaság növekedése, bezuhant a nyersanyagok ára. Ez az alapvető probléma. A második probléma, hogy amíg drága volt a nyersanyag, a baloldali brazil kormány jóléti intézkedésekkel nyomta agyon a gazdaságot - mint Venezuelában, csak kicsiben (és nem államosítva). A nagy sportrendezvények, mint a focivb és az olimpia, meg az azt kísérő korrupció csak harmadik ok.

Ezzel nem az olimpia mellett érvelek, mert azt a pénzt, amit erre költenénk, hasznosabban is el lehet költeni. Egyszerűen, egy olimpia nem éri meg, nincs annyi hozadéka.
De azért nem szükségszerű, hogy csődhöz vezet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.11.28 09:17

Jól járt az mszp, hogy elbukott a boltzárási népszavazási kérése, mert így kiváló propagandához jutott a kubatov kopaszok leleplezésével, különben meg soha senki ebben az országban nem szed össze 50% szavazatot , fizikai lehetetlenség, mégha azt kérdezik, hogy igyunk e pálinkát se,
pedig azolimpia megbuktatása nemzeti sorskérdés, minta görögöknél, vagy most riónál is az lett volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html