Ki nem találná, mire oszt szét százmilliárdot a kormány

Az állami sportfejlesztések a közbeszerzési piacot is megmozgatják, idén csak a központi költségvetésből csaknem százmilliárd forint mehet ezek megvalósítására. A tenderek a második-harmadik negyedéveb pöröghetnek fel.
Napi.hu, 2015. március 30. hétfő, 11:26

A sportlétesítmény-fejlesztések az idén is munkát adnak a mérnök- és építőipari vállalkozásoknak. A 2015-ös központi költségvetésben mintegy 100 milliárd forintot különített el a parlament ilyen beruházások finanszírozására.

A legnagyobb összeg (41 milliárd forint) a Nemzeti Olimpiai Központ, azaz a Puskás stadion (képünkön) és környezete fejlesztésére mehet, a nemzeti stadionfejlesztési program keretében 26 focipálya újulhat meg (7,4 milliárd forintért), de e mellett külön nevesítve van a szombathelyi, a székesfehérvári és a diósgyőri stadion fejlesztéseinek támogatása is (összesen 12 milliárdért), valamint többek között a nemzeti kézilabda és kosárlabda akadémiák beruházásai, a 15 kiemelt sportág sportlétesítményeinek és a kiemelt sportegyesületek létesítményfejlesztéseinek támogatása (lásd alább táblázatunkat).

A kormány bejelentése szerint folytatódik a tornatermek és tanuszodák építése is (a korábban tervezett 900-900 millió helyett 3-3 milliárd forint keretösszegben).

A közbeszerzési hirdetményekből kiderül, hogy 2014-ben növekedett a sport témájú közbeszerzések volumene, és a 2014-es első negyedévhez képest 2015 első negyedévében is nőttek ezek a beruházások - mondta lapunknak Földes Péter, a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő portál (KHF.hu) vezetője. A tanuszodák építése még nem pörgött fel, ezek megvalósítására később várhatók közbeszerzések. Ahogy az építési projektek nagy része is a második és harmadik negyedévben szokott megvalósulni a statisztika szerint. A beszerzések több mint fele EU-támogatásból tud megvalósulni, ez alól a labdarúgó stadionokhoz kapcsolódó beruházások kivételt jelentenek.

Tornatermek építésére és bővítésére az elmúlt két évben hozzávetőleg 250 közbeszerzést írtak ki, illetve zárult már le eljárás. A KHF.hu adatai azt mutatják, hogy ha a tornaterem létesítéséhez energiakorszerűsítés és akadálymentesítés, esetenként étkező vagy új szaktantermek építése is társul, akkor főként uniós támogatással valósulnak meg a beruházások (hozzávetőleg a 250 tenderből 150-nél használnak fel EU-támogatást). Például az Egri Főegyházmegye tavaly novemberben három - tornaterem fejlesztést is tartalmazó, uniós támogatással megvalósuló - tenderén is eredményt hirdetett, s mindegyiken (4-6 pályázó közül) a miskolci FK-Raszter Építő Zrt.-t hirdette ki győztesnek összesen nettó 920 millió forint értékben. A cég a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola részleges felújítását és akadálymentesítését nettó 297,4 millióért, az ózdi II. János Pál Katolikus Általános Iskola tornaterem rekonstrukcióját, bővítését és akadálymentesítését 298,4 millióért, míg a miskolci Vörösmarty Mihály Általános Iskola fejlesztését és korszerűsítését 324,3 millió forintért vállalta.

A kis volumenű tornaterem-fejlesztések központi költségvetési támogatásból valósulnak meg, mint például Őrhalom község általános iskolájának tornaterem felújítása - a márciusban zárult közbeszerzést a Trend Építő Zrt. nyerte meg nettó 14,1 millió forintért.

Költségvetési sportfejlesztések (millió Ft)
Nemzeti Stadionfejlesztési Program (26 létesítmény, köztük a Bozsik stadion)7 420
Nemzeti Olimpiai Központ41 272
Szombathelyi Haladás Stadion fejlesztésének támogatása
4 974
Székesfehérvári Sóstói Stadion fejlesztésének támogatása
4 500
Diósgyőri Stadion fejlesztésének támogatása
2 750
Tornaterem építési program3 000
Tanuszoda-fejlesztési program3 000
Tüskecsarnok bef. és új uszoda építése1 451
Nemzeti Kézilabda Akadémia1 496
A 16 kiemelt sportág sportlétesítményeinek fejlesztése4 020
Vizes vb (2021 helyett 2017-ben lesz, így ez a keret várhatóan bővül)6 146
Nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum beruházása2 436
Dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum beruházása2 185
Pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia1 722
Gödöllői uszoda építése3 475
Tatabányai multifunkcionális csarnok300
Kiemelt sportegyesületek sportlétesítmény-fejlesztései3 997
Csepeli Birkózó Club csarnokának felújítása400
Állami, önkorm-i, egyéb sportlétesítmények fejlesztése, fenntartása661
XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz kapcs. fejlesztések1 624
Összesen96 829
Forrás: 2015-os költségvetés, Napi.hu-gyűjtés

Sportlétesítmények fejlesztéséhez kapcsolódóan két év alatt mintegy 230 közbeszerzés jelent meg, ezek között uszoda- és sportcsarnok építésétől jégcsarnok bővítésig változatos beruházások vannak - derül ki a KHF.hu összesítéséből. Például a központi költségvetés finanszírozta a lágymányosi Tüskecsarnok befejezését és egy új uszodakomplexum megvalósítását - a Nemzeti Sportközpontok (NSK) közbeszerzésén 2013 októberében a Swietelsky Magyarország Kft., a West Hungária Bau Kft. és Pannon Nívó Építő Zrt. alkotta konzorciumot hirdették ki nyertesnek, nettó 8,596 milliárd forintos ajánlattal.

A Market Építő Zrt. nyerte meg az NSK közbeszerzését a Mátraházai Edzőtábor épületeinek felújítására nettó 798,9 millióért, mint ahogy ez a - közelmúltban tulajdonost váltott - cég győzött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új sportközpontja, uszodája és hallgatói központjának megvalósítására kiírt tenderen is, nettó 5,289 milliárd forintért.

Mindezek mellett legalább száz olyan közbeszerezést is lebonyolítottak az elmúlt két évben, amelyek a nemzeti stadionfejlesztési program és más kiemelt program keretében valósultak, illetve valósulnak meg. Ezek zömmel a helyi labdarúgó stadionokhoz kapcsolódó tervezési, építési, világítási korszerűsítési, füvesítési pályázatok, de ide sorolható például a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság kiemelt fejlesztése is egy új fedett lovarda és rendezvénycsarnok, valamint külső lovas pályák és gyakorlópályák építésére. (Ezen a kétszakaszos eljáráson még nem hirdettek eredményt, a részvételi jelentkezési határidő január végén járt le.)

A debreceni Nagyerdei Stadion rekonstrukciójára 2013 januárjában írták alá a szerződést, a munkát nettó 11,445 millió forintért a debreceni Hunép Universal Zrt. és az Épkerservice Zrt. végezte el. Folyamatban van például a hódmezővásárhelyi és a balmazújvárosi városi stadion rekonstrukciója is, az előbbi nettó 164 millió forintért (a nyertes kivitelezők: K-Bauwerk Kft. és Pharos 95 Sportpályaépítő Kft.), az utóbbi pedig 333 millió forint értékben (kivitelező a Pharos 95 Kft. és Temen-Trade Kft. alkotta konzorcium).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2015.03.31 18:16

@Telemachus_Rhade: A kisemberek Magyarország lakói. De a hozzászólásban nem ez a lényeg, hanem az, hogy a lakosság, a gyerekek sportolási lehetőségeire 6 milliárdot költ a mek-mester kormány, míg a versenysport létesítményeire százmilliárdot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.03.31 15:48

@bogyu:

És kik azok a kisemberek?? És ha van kisember akkor kik a nagyember??

Nah?! Ez engem érdekel, valaki magyarázza már el...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sandimaria, 2015.03.31 15:40

@matolcsy: Te hülye, te. Napi tesi. Egy tanóra 45 perc. Még, ha lenne is hova menni, akár uszoda, akár kosárpálya, harminc gyerek levetkőzik, öt percet sportol, aztán zuhanyozik, felöltözik, és visszamegy a suliba? Aki ezt kitalálta, az ugyanolyan hülye, mint te. Ha heti kétszer, három órára mehetnének ingyen valahova, azt még díjaznám is.
Más: ?Az építőipar legfontosabb megrendelései.? És a fenntartási költségeket ki fedezi? Egy lakóháznak majd a lakói, egy irodaháznak majd a bérlői, de mondj, légy szí egy stadiont, amelyik a belépőjegyek árából fenntartja magát. A TAO nem számít, az az adófizetők pénze, minden ellentétes híreszteléssel szemben, mert csak az van, hogy nem az államnak fizetik be, amit oda kéne.
És nehogy a színházakat hozd, hogy azok is támogatásra szorulnak, akkor is, ha teltházasak, mert a színházak adnak valamit az embernek, míg egy focimeccs nem az a jellemfejlesztő valami.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2015.03.31 10:03

száz milliárdból ennyi megy az egészséges életmódra nevelést szolgáló létesítményekre:
"A kormány bejelentése szerint folytatódik a tornatermek és tanuszodák építése is (a korábban tervezett 900-900 millió helyett 3-3 milliárd forint keretösszegben)."
Csak így tovább FIDESZ! Láthatóan mindent megtesz a keményen dolgozó kisemberekért! Ugye az ország népe ezt akarta?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Libaas-Gordon, 2015.03.30 14:47

Meddig terjeszthetnek egymásra hivatkozva aljas hazugságokat,
ezek a külföldi pénzeken fenntartott magyarellenes ganaj hírhamisítóik,
magyarellenes útszéli szennylapok, büntetlenül?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html