Kiadná lakását? - Nagyot bukhat, ha erre nem figyel!

Lakást kiadni legálisan, szabályos szerződést kötve érdemes. Az adózási szabályok nem bonyolultak, de van bennünk egy pár buktató, amelyet érdemes elkerülni.
Szász Péter, 2015. október 28. szerda, 07:11
Fotó: Napi.hu

A hazai, főleg a budapesti ingatlanbérleti díjak elszállásával egyre többen játszanak el a gondolattal, hogy bevételeiket lakáskiadással egészítsék ki. Bár az AirBnb felfutásával egyre népszerűbb a rövid távú kiadás, a hosszabb távú szerződésekkel is szépen kereshetünk.

A kiadásból származó bevétel után egészen biztosan meg kell fizetnünk a 16 százalékos személyi jövedelemadót (szja), természetesen a költségek levonása után. A költségelszámolásra két lehetőség van:

  • vagy tételesen igazoljuk a kiadásainkat (állagmegóvás, felújítás),
  • vagy a 10 százalékos átalányt választjuk, amely esetben semmilyen igazolási kötelezettségünk nincs.

Költségnek számíthat a rezsi is, de csak abban az esetben, ha a közüzemi szolgáltatást mérő készülékeket nem íratjuk át a bérlő nevére.

Ha tehát lakásunkat 90 ezer forintért adjuk ki, évente 1 millió 80 ezer forint bevételünk származik - ha a 10 százalékos átalányelszámolást választjuk - akkor 972 ezer forint után kell megfizetnünk a 155 520 forintos szja-t.

Így nagy bukta lehet

A szabályok akkor bonyolódnak, ha a költségek levonása után maradt összeg (adóalap) átlépi az 1 millió forintot. Ebben az esetben ugyanis 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) is fizetnünk kell, de nem csak az 1 millió forint feletti részre, hanem az egészre(!).

A legextrémebb példával illusztrálva, ha valaki 92 592 forintért adja ki a lakását, akkor a 10 százalékos költséghányaddal számolva az adóalapja évi 999 994 forint lesz. Így csak a 16 százalékos szja megfizetésre kötelezett, így a bérleti díjból havi 79 259 forint marad az adózás után. Ha viszont 1 forinttal többet kér a lakásért, akkor az adóalapja máris 1 000 004 forint lesz, ami azt jeleni, hogy 140 001 forint eho-t is kell fizetnie, vagyis a bérleti díjból 11 666 forinttal kevesebb, 67 593 forint marad hónap végén.

Ebből következik, hogy adózási szempontból egy bizonyos összeghatáron belül nem éri meg ingatlant kiadni. Ez a sáv a 92 592 és 108 573 közötti rész, amelyben hiába emeljük a bérleti díjat, a többlet az államkasszát gyarapítja.

A jól keresők itt is jól járnak

Az egészségügyi hozzájárulás fizetésének van egy felső határa, amely 450 ezer forint, ráadásul más járuléktípusok, többek között a munkabér után fizetett 7 százalék mértékű egészségbiztosítási járulék is beletartozik. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a nagyon nagy értékű ingatlanok esetében az eho súlya a fizetendő összegben kisebb lesz, másrészt azt, hogy ha valaki magas bérrel rendelkezik, akkor kevesebbet, vagy - 536 ezer forint bruttó bér felett - egyáltalán nem kell ezt a közterhet megfizetnie. A nemfizetés azonban nem szó szerint értendő, ugyanis adóelőleg formájában ezt be kell fizetnie az adóhatóságnak, ugyanakkor a következő évi adóbevallásban visszaigényelheti.

Ez alapján kellő iróniával azt mondhatnánk, hogy a lakáskiadás akkor éri meg, ha az ingatlan nagy értékű, és/vagy sokat keresünk, vagy pedig kis értékű és csak az szja-t kell utána megfizetni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BPartner, 2015.10.28 16:08

A cikk tele van féligazságokkal. Először érdemes az adózásnak pontosan utána nézni. Azonnal kiderül, hogy a tételes költségelszámolással érdemes csak számolni, semmi mással http://www.ingatlankezeles.com/maganszemely_berbeadas_kiado_lakas_alberlet_adozasa_adobevallas.pdf

Az egyik legfontosabb költség, amit ajándékba kapunk ilyenkor, az a lakás vételárának 2%-a, mint amortizációként elszámolható költség. Ez jelentősen csökkenti az adóalapot, miközben semmilyen valós pénzmozgással nem jár.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html