Új kategória született az elmúlt években: a Budapest-ellenes bűntett kategóriája. Ide tartozik minden bizonnyal a Rác fürdő és a mellette épült szálloda ügye.

Hiába készült el ugyanis 2010 nyarára a létesítmény, azóta egyetlen vendég sem léphette át a komplexum küszöbét, ugyanis azóta zárva van. Ez gyorsan megváltozhat, ha a napokban létrejön az új egyezség a főváros és az MFB Zrt. között. Az utóbbi ugyanis hamarosan eladhatja az épületegyüttest nyílt pályázat nélkül is - bárkinek. A hvg.hu információi szerint az esélyes vevő a kormányfő veje, Tiborcz István érdekeltségi köréből kerülhet majd ki.

Eddig sem a főváros vezetése, sem az MFB nem válaszolt a Napi.hu kérdéseire - így egyelőre csak a titkos közgyűlési előterjesztésből lehet kihámozni a lényeget.

A másfél évtizedes történet, amely jórészt a befektetők és a főváros közti iszapbirkózásból állt 2015-ben új fázisba lépett, amikor Budapest harmadáron - alig több mint 2 milliárd forintért - megvette a fejlesztési bank  több mint 7 milliárd forintos hitelét, így birtokon belülre került. Budapest vezetése akkor azt ígérte, hogy záros határidőn belül megnyitja a hotelt és a fürdőt - ez azóta sem történt meg, csak újabb és újabb vizsgálatok, értékelések születtek.

Az épületegyüttesért jelentkezők pedig rendre kosarat kaptak. Nem kívánt a főváros tárgyalni például azzal a kínai befektetővel sem, amely komoly szándékainak bizonyítására több mint fél éve itt parkoltatja a vételárának szánt 3,3 milliárd forintot.

Lapunk értesülései szerint az MFB Zrt. igazgatósága kedden dönt arról, hogy visszavásárolja a már egyszer eladott követelést a fővárostól. Ezt követően, szerdán pedig zárt ülésen határoz a fővárosi közgyűlés arról, hogy eladja ezt az állami banknak. (Megfigyelők szerint a döntések sorrendje is érdekes: először a vevő dönt arról, hogy megveszi a követelést, majd az eladó, hogy eladja ezt.)

A Napi.hu birtokába került közgyűlési előterjesztés három lehetőséget vezetett elő:

  • az előbbiekben leírt eladást az MFB-nek
  • a követelések nyilvános pályázaton való értékesítését
  • a két másik beruházó cég (Rác Beruházó Kft. f.a. és Rác Nosztalgia Kft. f.a.) felszámolásának végigvitelét, majd ezt követően az így megszerzett fürdő és hotel eladását fővárosi tulajdonban tartását.

A fürdő-hotel együttes értékét a Colliers ingatlan-tanácsadó cég 5,2 milliárdra teszi. Fontos hozzátenni azonban, hogy ez egy úgynevezett desktop értékelés, vagyis az értékbecslő nem járta be az épületeket, csak íróasztal mellett "kalkulált".

Régi ügy

A több mint tíz évvel ezelőtt bezárt Rác fürdőt és a mellé felhúzott hotelt a befektető Rác Nosztalgia Kft. részben hitelből újította fel illetve építette.

A cég a fővárossal közösen 2013-ban csődegyezséget kötött, azonban a bank felmondta a fejlesztésre kötött hitelszerződést. A hitelösszeg először 3,2 milliárd forint volt, majd ez 6,4 milliárdra emelkedett. A főváros ezt 33 százalékos áron vásárolta meg az MFB-től.