Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A külföldiek jellemzően inkább a kisebb, a magyarok a tágasabb új lakásokat vásárolják, ami alapvetően az az oka, hogy az elmúlt másfél évben a Budapesten új otthont vásárló külföldiek 80 százaléka befektetési céllal,  kiadásra vásárolt, erre a célra pedig a kisebb, egy- vagy kétszobás ingatlanok jelentik az ideális választást - olvasható a Futureal csoporthoz tartozó Cordia felmérésében, amelynél saját új lakásvásárlói kérdezte meg.

Hasonlóan gondolkodnak a magyarok is, de érdekes módon a hazai befektetők körében sokkal népszerűbb a kétszobás lakás, mint a garzon, miközben a külföldiek esetében jóval kiegyenlítettebb a kép. A befektetési szándékkal összhangban a külföldieket elsősorban a városközpontban található projektek vonzzák.

A hazai vevők a megvásárolt lakások csaknem 40 százalékát vásárolták befektetési céllal. A városközpontban található projektek esetében ez az arány megközelíti a 60 százalékot, a kertvárosi fejlesztéseknél harmadekkora a befektetők súlya.

A kiadásra vásárlók 96 százaléka hosszú távra tervezi a bérbeadást, 70 százalékuk profi cégre bízza az üzemeltetést.

A hazai vásárlók körében a lakhatási szándék a domináns, 80 százalékuk tágasabb két, háromszobás otthonokat választ. A vásárlók egyharmada alkalmazott, harmada vállalkozó, s ugyanekkora a vezető beosztásúak aránya, befektetési céllal főként a vállalkozók vásárolnak. A hazai vevők közel tizede már nyugdíjas, harmaduk befektetési céllal vásárolt lakást.

A kedvező hitelkonstrukciók ellenére még nem jelentek meg tömegesen a hitelből vásárlók, a megkérdezettek közel 80 százaléka készpénzes vevő volt. A további vásárlást tervező válaszadók kétharmada a következő lakásához sem tervez hitelt felvenni. A csokot alig tizedük vette igénybe.