A közleményben ismertetik, az Andrássy út 40. és 42. szám alatt álló tömb kivitelezése 1872-ben, Budapest új, nagyszabású sugárút-beruházásának részeként kezdődött el Ybl Miklós és Unger Emil tervei alapján. Az eredeti terveken Hétház néven feltüntetett tömb részét képző Andrássy út 40-42. szám alatti háromemeletes épületek ma üresen, kihasználatlanul állnak.

A földhivatali tulajdoni lapok alapján a két ingatlan a Ramexa Zrt. tulajdonában vannak, a cég áttételesen Mudura Sándor érdekeltsége. Édesapja a 2014-ben elhunyt, Romániában csak Kinder-királyként emlegetett Alexandru Mudura volt. A család neve felmerült a Kulcsár-botrányban is, ugyanis az ügyben megvádolt Kerék Csaba cége, a Britton Capital & Consulting Kft. nagyobb összeget fektetett be Muduráék nagyváradi bevásárlóközpontjába, a Lotus Marketbe. A két Andrássy úti ingatlanon együttesen 1,85 milliárd forintnyi és 5,6 millió eurónyi (közel 1,74 milliárdnyi) jelzáloghitel van, amelyet az Unicredit Bank biztosított, ezért a pénzintézet elidegenítési joggal rendelkezik - tudta meg a Napi.hu.

A műemléki védettségű tömbben közel 3500 négyzetméternyi bérbe adható terület van, amelyből két szint kereskedelmi célokra, üzlethelyiségként, a felső szintek pedig irodaként hasznosíthatók.

Az utcaszinten eredetileg is üzlethelyiségek üzemeltek, itt a mai napig megvannak azok a korabeli öntöttvas oszlopok, amelyeket a nagy kirakatok miatt építettek be.

Az évek óta üresen álló ház megvásárlásával és korszerű felújításával a Pallas Athéné Alapítványok - azon kívül, hogy egy biztonságos hozamtermelő ingatlanra tesznek szert - a nemzeti vagyont is gyarapítják - hangsúlyozzák.

Az alapítványok vásárlásainak elsődleges célja az alapítványi vagyon magasabb hozam mellett történő befektetése, mivel az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont. Az alapítványok kizárólag ezen befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így tevékenységük hosszú évtizedeken át "önfenntartható" lesz.

Az alapítványok korábban azt közölték, a március 31-i állapot szerint a Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott, 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a vagyon értéke 267,71 milliárd forint. A hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok összességében 156,06 milliárd forintot magyar állampapírban, 21,53 milliárd forintot bankbetétben, 73,12 milliárd forintot ingatlanban tartottak a negyedév végén, 17 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektettek be.

A jegybanki alapítványok korábbi ingatlanügyleteiről itt írtunk.