A Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre fekvő 15 hektáros Duna-parti terület a Budapesti olimpia 2024 címmel készült megvalósíthatósági tanulmány szerint az atlétikai stadionnak adna otthont - olvasható a lapban.

Az adásvételről már korábban beszámolt a sajtó, ám a vételárat nem árulta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. A Wing Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt. (korábbi Wallis) egyik projektcége, a Duna Passage Kft. tulajdonában volt a terület. A cég 2011-ben 100 milliárd forintos beruházást tervezett a partszakaszon ezer lakással és 130 ezer négyzetméter irodával, ám ebből nem lett semmi. Végül az állam és a Wing Zrt. 2014 decemberében kötött adásvételi szerződést. Az ügylet érdekessége, hogy az MNV nem közvetlenül a 15 hektáros területet, hanem a Duna Passage Kft.-t vásárolta meg - írja a Magyar Nemzet.

MTVA

Az adatokért a Lehet Más a Politika (LMP) IX. kerületi képviselője közérdekűadat-igénylést nyújtott be a vagyonkezelőhöz. Az állami társaság viszont üzleti titokra hivatkozva megtagadta a kért iratok kiadását. Az LMP politikusa ezért bírósághoz fordult. (A bíróságon az is kiderült, hogy az MNV 2039-ig nem kötné a nyilvánosság orrára az adásvétel részleteit.)

A Fővárosi Törvényszék tavaly novemberben mondta ki a végső szót az ügyben, a kért iratok kiadására kötelezte a vagyonkezelőt. A szerződések közérdekből nyilvános adatokat tartalmaznak - írta a napilap.

Az adásvételi szerződésből kiderült, az állam 16,55 milliárd forintért vásárolta meg a Duna Passage Kft.-t és az ahhoz tartozó ingatlant a Wing Zrt.-től - az ingatlanügyről további részletek itt olvashatók.

MTI