Kiderült, hány új börtönt húznának fel két éven belül

Negyven önkormányzat ajánlott fel a területén ingyentelket börtönépítésre a Belügyminisztérium pályázatán és várhatóan kilenc fegyintézetet adhatnak át 2018 második felétől - derül ki a Népszabadság interjújából.
Napi.hu, 2016. augusztus 21. vasárnap, 12:50
Fotó: Reuters

A férőhelybővítési program keretében összesen kilenc: egy ezer és nyolc ötszáz fő befogadóképességű új magyarországi börtön épül egyszerre és a tervek szerint 2018 második fél évére kell elkészülniük. Valamennyi intézményben lesz fogház-, börtön- és fegyházfokozatú körletek - mondta a lapnak Lajtár József vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese.

Döntően Kelet- és Délkelet-Magyarországon épülnek az új börtönök. Az egyik fő szempont az új fegyintézetek helyének kiválasztásakor, hogy az elítéltek a lakóhelyükhöz a lehető legközelebb tölthessék le a büntetésüket. Borsodban már eddig is kevés volt a férőhely, ezért döntöttek Ózd mellett. Szabolcsban előfordult, hogy 200-250 százalékos telítettséggel üzemelt a megyei börtön, Kemecse és Csenger megépítésével várhatóan jelentősen csökken majd ott a zsúfoltság. Kunmadarason épül az egyetlen ezerfős fegyintézet. Hajdú és Békés megye börtöngondjait a komádi és a békési új létesítmény orvosolja majd, míg a Dél-Dunántúlon a komlói új fegyintézet csökkenti majd a zsúfoltságot. Észak-Magyarországon pedig a Bátonyterenyén épülő intézet.

Egy férőhely kialakítása mintegy tízmillió forintba kerül. A kormány az egész programra - benne az üzemeltetésre, a személyi állományra - 102 milliárd forintot hagyott jóvá. Ezután adják be a pályázataikat a börtönépítésre jelentkező vállalkozások. Az még kérdéses, milyen ajánlatokat tesznek,
és az mire lesz elég. Maga a program 2500 új munkahelyet teremt - ezek kivétel nélkül olyan munkák, amelyeket kizárólag nem fogvatartottak láthatnak el; fegyőr, nevelő, és a többi - magyarázta a szakember.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rutkacsa, 2016.08.23 07:37

Hurrá, újabb nem termelő beruházások, és mi van a meglevő laktanyákkal. ilyen gondolkodással ne csodálkozzunk, hogy a 6. helyet céloztuk meg a leszakadó országok közt, de ha uniós pénz nem jönne, biztos az utolsók lennénk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html