Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál értesülése szerint a katari uralkodócsalád egyik tagja a fővárosi Operaházzal szemben található, Lechner Ödön által tervezett Drechsler-palota (a volt Balettintézet) vevője. A csaknem húsz éve üresen álló épület a jövőben szállodaként működhet - közölte a honlap. Emlékeztetnek arra, hogy május végén a vs.hu dobta be a köztudatba, hogy a Drechsler-palota portugál tulajdonosai egy - akkor még ismeretlen - arab befektetőcsoportnak adták el az épületet.

A valasz.hu értesülése szerint a vevő valójában egy luxembourgi cég, az idén tavasszal bejegyzett Balett Properties S. A., amely mögött Jassim Bin Hamad Bin Jassim Bin Jaber AI Thani sejk, a katari uralkodócsalád 32 éves tagja áll. A sejk a Katari Iszlám Banknak, a világ ötödik legnagyobb iszlám pénzintézetének elnöke, a Credit Suisse Group AG és számos más nemzetközi cég igazgatóságának tagja.

A honlap szerint az épület értékesítése vélhetően nem ellenkezik a magyar állam akaratával, hiszen a katari befektető - tudomásuk szerint - a dohai nagykövet, Elter István jelenlétében írta alá az adásvételhez kapcsolódó iratokat.

Azt is felidézik, hogy a budapesti szállodaiparban jó ideje jelen van az arab tőke: a Lánchíd pesti hídfőjénél álló Gresham-palota tulajdonjoga például az ománi államé. A jordán gyökerű Mellow Mood csoport üzemelteti a Buddha-Bar Hotelt a Ferenciek terére néző Klotild-palotában, és nemrég ők szerezték meg a Párizsi Udvar tulajdonjogát. A fővárosi Zara hotelek szintén jordán fennhatóság alatt állnak. Ugyancsak arab kézben van az Erzsébet téri Le Méridien. A tulajdonos, az emírségekbeli Al Habtoor Group korábban azzal vált világhíressé, hogy Dubajban felépítette a hétcsillagos Burdzs al-Arab (Arabok tornya) szállót - írta a valasz.hu.