Kiderült, milyen ingatlanra fáj a foga a kormánynak

A kisajátítási törvény módosítását direkt a Kossuth téri metrómegálló feletti épületre, a MTESZ székházra írták - tudta meg az Origo. Az ellenzéki pártok tiltakoznak a tervezet ellen.
NAPI, 2013. június 3. hétfő, 19:42

A Napi Gazdaság Online szombaton számolt be arról, hogy egy javaslat úgy módosítaná a kisajátítási szabályokról rendelkező törvényt, hogy az országgyűlési képviselők, közjogi személyek és azok hivatalának elhelyezése érdekében is módot adjon a tulajdon elvonására. A módosítót György István főpolgármester-helyettes jegyzi.

Az Origo portál információi szerint ezzel a törvénymódosítással a Kossuth téri MTESZ-székház ügyét intézné el a kormányzat, azt kimondottan az épületre szabták. A törvény az Országgyűlés Hivatalát és a Köztársasági Elnöki Hivatalt (KEH) külön is megnevezi.

A kormány 2012-ben már egymilliárd forintot átcsoportosított a költségvetésben arra, hogy megvásárolja a Kossuth-téri - a metrókijárat felett található - MTESZ székházat, amelyből egy új képviselői irodaházat alakítanának ki. A költözés a Kossuth tér átépítésének a része lenne.

Az ingatlan tulajdonjogáért azonban az Origo információi szerint többen is perelnek, azt állítván hogy az részben őket is illeti, például a BKV.

Az idén májusban a kormányzat úgy döntött, az addigi összegen kívül még legfeljebb 7,2 milliárdot biztosít a tér rendezésére, azaz a Steindl-programra, egyben arra kérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a közigazgatási és igazságügyi tárcavezetővel együttműködve, szükség esetén jogszabály-módosítás előterjesztésével tegye meg a szükséges intézkedéseket a székházhoz kapcsolódó beruházások elősegítése érdekében, "ideértve az épület állami tulajdonba vételét is" - emlékeztetett a portál.

Akár kártérítési is fizetnének a kisajátításért

A most beadott törvénymódosító tervezet egy előzetes eljárást is bevezet, melyet az állam kérhet, ha a kisajátítandó épület tulajdonjogát perli valaki. Az állam a kisajátítási hatóságtól kérhetne állásfoglalást, amelyből kiderülne, hogy ha a perlő fél esetleg nyerne, attól még kisajátítható lenne-e az ingatlan, illetve hogy körülbelül mekkora mértékű kártalanítási összeget kellene kifizetni. A törvény indoklása szerint ezzel eldönthető lenne, hogy a vitatott kisajátítási eljárás alatt érdemes lenne-e az államnak a tervezett beruházásokat elkezdeni.

A tervezet ellen tiltakozik az MSZP, a fővárosi Párbeszéd Magyarországért és a Demokratikus Koalíció is. Álláspontjuk szerint ezzel megszűnik a magántulajdon biztonsága - olvasható az Origón.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dede39, 2013.06.04 21:33

Már nincs messze a új rendszer kiteljesedése, én csak Nemzeti Diktatúrának hívom, ahol az általunk választott politikusainknak nem lehet NEM-et mondani ( fékek, ellensúlyok erodálása) ahol még kérdezni sem lehet tőlük ( pedig Bolgár György már igen sokszor megpróbálta ), ahol, ha a római jog "útba áll" ott előhúzzák a "nemzeti érdekünk" csomagolót, amivel már lenyomható a 2/3 (a többi meg úgy sem számít) torkán, ahol a külföldi szavazatokat titkosan fogják kezelni jövőre..... (!)
Ez tényleg velünk történik, Európa közepén--------" Az erősek összefognak, a gyengék széthullanak"--------
Nemsokára azt vesszük észre, hogy már valaki mások , "erősebbek" országában élünk, nem a hazánkban, pontosan egybe kellene minket tömöríteni Magyarokat, nem szét választani!!!
A Nemzeti Szocializmus is valami ilyesmivel kezdődött, csak gyorsabb és nagyobb lépésekben, nézd meg ott hogy bántak a kisebbséggel, szemben a mostani fejlett demokráciákkal, hát döntsd el merre tartunk.....
Csak most kezdek örülni, hogy van egy nagy TESTVÉR az Európai Unió, aki talán megállíthatja ezeket a "menetelő barmokat", mert a jövőévi választások tisztaságáról én már lemondtam..
Remélem jövőre felébredünk ebből a rossz álomból.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html