Kiderült, mit tervez az MNB a Bálnával

A budapesti Bálna kulturális központban oktatási és pénzügyi központ jöhet létre, amely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) látogatóközpontjának és pénztörténeti múzeumának, valamint a Corvinus MNB tanszékének adhat otthont a jegybank tervei szerint.
MTI, 2015. november 30. hétfő, 12:29
Fotó: Napi.hu

Az MNB honlapján megjelent tájékoztatás szerint tárgyalások kezdődtek a jegybank és a Bálna kulturális központ tulajdonosa, a fővárosi önkormányzat között a központ megvásárlásáról, miután az MNB írásban vételi szándékát jelezte az ingatlanra. A jegybank oktatási és pénzügyi centrummá alakítaná a Bálnát. Itt működne az MNB látogatóközpontja, amely más központi bankok, így a kanadai, a New York-i, a brazil, a német és az angol gyakorlatnak megfelelően, széleskörű pénzügyi ismereteket nyújt közérthetően az érdeklődők számára.

A központban pénztörténeti múzeumot is nyitnának, amely - szintén a nemzetközi jegybanki gyakorlatot követve - az MNB tulajdonában álló pénz- és érmegyűjteményt mutatja be a látogatóknak. A látogatóközpont és a pénztörténeti múzeum célja, hogy a magyar pénzügyi fejlődés ismertetésével bemutassa azokat a magyar teljesítményeket, amelyek kiemelkedő értéket képviselnek a világban - közölte a jegybank.

Az oktatási központban helyet kaphat egy új, a gazdaságtudományok területén a Corvinussal közösen létrehozandó doktori iskola, valamint - az MNB és az egyetem júliusban aláírt aláírt együttműködési megállapodása alapján - a Corvinus MNB tanszéke is, így itt valósulhatnak meg a jövőben a tanszék képzési és kutatási programjai, valamint az egyetemmel közös más tudományos események, konferenciák.

Az MNB változatlanul kiemelt feladatának tekinti a magyar közgazdaságtudomány fejlesztését és oktatási színvonalának növelését, ennek érdekében alakítja ki kapcsolatait felsőoktatási intézményekkel és működik együtt hazai és külföldi kutatókkal - hangsúlyozta a jegybank.

A közlemény szerint a tárgyalások sikeres lezárása esetén az MNB részletes tájékoztatást ad az adásvételről és a tervezett oktatási központ tevékenységéről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2015.11.30 20:28

Istenem, mit vétett ez a hal, hogy itt kell döglötten feküdnie, ráadásul az egész város szeme láttára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antisoros, 2015.11.30 12:51

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html