A tervezett új kormányzati negyed iránt a korábban vártnál is nagyobb az érdeklődés. A minisztériumok számára alkalmas terület kiválasztására meghirdetett pályázatra ugyanis az október 27-ei határidőre 27 ajánlat érkezett a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz (KVI).
A pályázat célja, hogy a negyed elhelyezésére vonatkozó kormányzati döntés előterjesztését megalapozza. A szervezet elsősorban a kerületi önkormányzatoktól várt javaslatot, de a kiírás szerint rajtuk kívül szóba jöhetett bármely szervezet vagy személy, ha egyeztetett az érintett kerületi önkormányzattal. A KVI azt szeretné, ha a potenciális elhelyezési területeket illetően egységes szempontok szerint vizsgálva meg lehetne állapítani, hogy Budapest közigazgatási határán belül melyik a legalkalmasabb a negyed elhelyezésére.

A bírálati szempontok

A beépítés építészeti koncepciójának megfogalmazása csak később következik. A folyamat a Fővárosi Önkormányzat közreműködésével zajlik, az értékeléshez a Magyar Építész Kamara is szakmai segítséget nyújt. A bírálóbizottság a javaslatok értékelése alapján összefoglaló zárójelentést készít, amelyben javaslatot tesz a negyed elhelyezésére leginkább alkalmas területekre és jutalomban is részesíti a legszínvonalasabb ajánlatokat, amit a KVI a javaslata során fel is használ. Az elbírálás során a helyszín megfelelő infrastrukturális feltételein kívül elsősorban arra helyezik a hangsúlyt, hogy a javaslatot benyújtók mennyire tárják fel, illetve milyen alapos érveket sorakoztatnak fel a helyszín mellett és mennyire segítik a kormányzati döntést. A végső döntést a kormány hozza meg, amelynek munkáját egy szakértőkből köztük a Budapesti Építész Kamara és a zöldszervezetek képviselőiből álló javaslattételi bizottság is segíti.

160 ezer négyzetméter kell?

A kormány célja az állami szervezet hatékonyabb működtetése. Ezért a főváros területén jelenleg elszórt, változó színvonalú, (becslések szerint a minisztériumok jelenlegi épületeinek mintegy 40 százaléka haszontalan tér) és többségükben az irodaépületekkel szembeni modern követelményeknek nem megfelelő épületekből a majdani kormányzati negyedbe költöztetné e szervezeteket. A kormányzat által tervezett menetrend meglehetősen feszes: a november 8-ai eredményhirdetés után a kabinetnek hamarosan döntenie kell a helyszínről, majd 2007 elején kiírják a területszabályozásra vonatkozó építészpályázatot.
E szabályozás a projekt leginkább tervezhetetlen része, a munkaműveletek előtti jogszabályi határidők ugyanis legalább 264 napot vesznek igénybe. A végső cél pedig az, hogy 2008 végén már az új negyedben működhessenek a minisztériumok. Úgy tudjuk, a kormányzati negyed méretéről még nincsenek konkrét adatok, de a jelenlegi elképzelések szerint annak helyigénye a korábban említett közel 200 ezer négyzetméter helyett 160 ezer négyzetméter.

A Corvin Sétányon is lehetnének az irodák

Egyes vélemények szerint a tender egyik esélyese, a Futureal Holding, amely a Corvin a Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs projektjeként számon tartott Corvin Sétány-projekt keretében megépülő irodaházakkal (Corvin Irodák) nevezett be a kormányzati negyedért folyó versenyre.
Futó Péter, a társaság tulajdonosa és elnöke a helyszín előnyei között említette, hogy egy, már meglévő koncepció alapján létrejövő épületekben tudják majd elhelyezni a kormányzati szerveket. Ezt azt jelenti, hogy ha a Futureal lesz a befutó a tenderen, akkor egy kész szabályozási terv alapján lehetne kialakítani a negyedet. Emellett a VIII. kerület szóban forgó része rendkívül jó tömegközlekedési adottságokkal rendelkezik, s az irodaépületekben geotermikus energiarendszert terveznek, ami költségkímélőbb fenntartást tenne lehetővé - sorolta az előnyöket Futó, aki a kiadások kapcsán jelezte, jelenleg havonta négyzetméterenként 20 euróba kerül a minisztériumi irodák fenntartása, a Corvin Sétány irodaházainak költsége bizonyosan e szint alatt marad. 

Az első már épül

A Corvin Sétánynak helyet adó fejlesztési területen jelenleg 150 ezer négyzetméternyi iroda létesítésével számolnak, de ez akár 250 ezer négyzetméterre is bővíthető igény esetén. Emellett 30 ezer négyzetméter kereskedelmi terület, 15 ezer négyzetméter vendéglátóipar terület létesül, de épül fitness/wellness-központ és konferenciaterem is. A napokban megindult az első irodaház építése, amelyet várhatóan 2007 decemberében adnak át. A 18,5 ezer négyzetméteres 28 millió eurós költséggel megépülő létesítmény kivitelezését a Swietelsky végzi.

Több mint 200 millió euró az irodákra...

Futó Péter elmondta, hogy a teljes irodafejlesztésre több mint 200 millió eurót fordítanak, míg a teljes Corvin-sétány építési költsége, amely egyebek mellett 2500-3000 lakás megépítését is magában foglalja, jóval meghaladja az 500 millió eurót. A bankok jó üzletet látnak a beruházásban, így akár az építési tempó esetleges gyorsítása érdekében nem lenne gond a források megteremtése. Az egymást követő, 2-8 milliárd forint értékű fejlesztési ütemek finanszírozására külön-külön pályázatot hirdet a cég a bankok között. Az elnök jelezte, hogy szükség esetén akár egy újabb ingatlanalap létesítése is napirendre kerülhet a beruházás kapcsán. A szakember általánosságban szólt arról is, hogy pénz van, csak projekt nincs elég - az ingatlanalapok szinte nem tudják mire költeni forrásaikat.
A teljes irodafejlesztésre több mint 200 millió eurót fordítanak, míg a teljes Corvin-sétány építési költsége, amely egyebek mellett 2500-3000 lakás megépítését is magában foglalja, jóval meghaladja az 500 millió eurót - mondta Futó.