A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) budapesti, Kossuth Lajos téri székházának újjáépítése és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) épületének rekonstrukciója is kiemelt jelentőségű ügy lett a kormány döntése értelmében.

A kabinet május közepén döntött arról, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánítja a budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójával, az ottani mélygarázsépítéssel, a parlamenti látogatóközpont és múzeum kialakításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányrendelet-módosítás szerint ezt a felsorolást kiegészítik a Kossuth Lajos tér 2-4., valamint 6-8. szám alatti irodaházak, vagyis a KIM és a MTESZ-székház rekonstrukciójával.

Június elején jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely szerint egymilliárd forintot csoportosít át a kormány arra, hogy megszerezze a MTESZ székházépületének tulajdonjogát. A kabinet ugyanis azt tervezi, hogy bővíti a Steindl-programot, és helyreállítja az épület homlokzatát, továbbá visszaállítja a közigazgatási tárca épületének korhű tetőzetét. A következő két évben 20 milliárd forintot szánnak a projektre.

A kormányzati szándékok alapján 2014 tavaszára valósulhat meg a MTESZ-székház újjáépítése; a tervek szerint az Országgyűlés Hivatalának céljait szolgálja majd az épület; minderről néhány héttel ezelőtt Wachsler Tamás, a tér és környéke megújítását célzó Steindl Imre-program vezetője beszélt az MTI-nek.