A befektetési forgalom stagnálását mindössze a megkérdezettek 6 százaléka valószínűsítette, szemben a tavaly 44 százalékkal. A befektetők túlnyomó többsége (94 százaléka) egymilliárd eurónál is több befektetést vár 2016-ban a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon 2016 során.

A válaszadók többségével összhangban a CBRE is azon a véleményen van, hogy 2016-ban a teljes magyarországi befektetési forgalom 800 millió és 1,2 milliárd euró között lesz. A tavalyi felmérésen a megkérdezett befektetők többsége jól becsülte az éves befektetési forgalmat (750 millió euró) így idén is ebben bízhatunk - mondta Kibédi Varga Lóránt, a CBRE magyarországi ügyvezető igazgatója.

Kik fognak vásárolni?

Idén a megkérdezettek szerint a hazai befektetők lesznek a piacon a legaktívabbak, szemben a tavalyi felméréssel, amikor a magyarok csak a 2. helyen álltak, az EU legnagyobb országából érkezők mögött. A német nyílt végű alapok részaránya meredeken 25-ről 5 százalékra esett vissza. A közel-keleti és orosz tőke részaránya változatlan maradt.

2016 minden bizonnyal fordulópont lesz, ahogy a konzervatív nyugat-európai befektetők visszatérnek a piacra, ami a forgalom növekedését is okozza és számos figyelemre méltó tranzakció is lezárul az év során - tette hozzá Tim O'Sullivan, a CBRE magyarországi és délkelet-európai tőkepiaci vezetője.

A lehetséges magyar felminősítésről a megkérdezettek relatív többsége (47 százalék) úgy vélekedett, hogy "megtörténik 2016-ban, de nem fogja jelentősen növelni a befektetési piac forgalmát". Ez egybeesik a CBRE szakértőinek vélekedésével is, miszerint a felminősítés idén már bekövetezhet, de hatása korlátozott lesz, mivel a piac már beárazta a változást.

Mi a célpont?

Az ingatlanpiaci szektorok között az irodák továbbra is a legkedveltebbek, ahogy az elmúlt évben is azok voltak. A kiskereskedelmi ingatlanok megítélése javult a legnagyobb mértékben: a megkérdezettek 30 százaléka tette az első helyre, szemben a 2015-ös 17 százalékkal. Az ipari ingatlanok iránti érdeklődés 8-ról 13 százalékra nőtt, ami már érződik is a megnövekedett likviditáson.

A jelenlegi befektetési ciklusról a megkérdezettek relatív többsége (38 százalék) úgy vélekedett, hogy "ez egy fenntartható növekedés arra a szintre, ahol Magyarországnak lennie kell". A CBRE is osztja ezt a véleményt, miszerint ez a bérlői és befektetési piac általános bővülésének kezdete. Természetesen jöhet korrekció a globális környezet változásának függvényében, mindazonáltal, a jelenlegi jelek a fenntartható növekedés irányába mutatnak.

A tavalyi hozamcsökkenés ellenére, a tavalyi eredményekhez hasonlóan sok befektető várja a hozamok további zsugorodását. A budapesti befektetési lehetőségeket illetően a befektetők érdeklődése a legjobb ingatlanok iránt kismértékben, 39-ről 34 százalékra csökkent - párhuzamosan a globális trendekkel. A hozzáadott-értékkel rendelkező ingatlanok iránti érdeklődés stabilan 50 százalékon állt mindkét évben.

Változatlan az alternatív szektorok népszerűsége, a befektetők szívesen vennének magánkollégiumot vagy egészségügyi létesítményt. A CBRE szakértői itt hangsúlyozták, hogy a magyar piacon ezekből az ingatlanokból hiány mutatkozik, a sportlétesítmények sokkal gyakoribbak.