Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A regisztrált esetek többsége továbbra is devizahiteles ügy. A statisztikában nincsenek benne, akik a magánalbérleti szektorból kerülnek utcára, ezeket az eseteket ugyanis semmilyen hatóság nem dokumentálja. Csak ritkán fordul elő, hogy egy magánalbérletből a tulajdonos végrehajtási eljárással akarná kirakni a bérlőt - mondta a lapnak Misetics Bálint, A Város Mindenkié (AVM) Csoport aktivistája. Szerinte a jogbizonytalanság ilyen eseteben mind a bérlő, mind a bérbeadó, mind a hatóságok részéről érezhető - ez az egyik oka annak, hogy még a tiltott időszakban is előfordulhat, hogy utcára kerülnek emberek.

A Bírósági Végrehajtói Kar adatai szerint 2019 első negyedévében összesen 114 ingatlannal kapcsolatos "végrehajtási cselekmény" történt, ezek közül 19 volt önkényesen elfoglalt lakás kiürítése.

Az AVM és az Utcajogász Egyesület egy olyan törvényjavaslatot is kidolgozott, ami legalább azt megtiltaná, hogy kisgyermekes családokat megfelelő elhelyezés nélkül utcára lehessen tenni. A javaslatot - egy több mint tízezer aláírást tartalmazó petícióval együtt - a kormánynak is megküldték, ám a kabinet eddig még egyeztetni sem volt hajlandó.