Több ezer magyar válhat idén is otthontalanná

A kilakoltatási moratórium lejártával szerdától már semmi nem védi a kilakoltatással fenyegetett családokat attól, hogy elveszítsék otthonukat. A Népszava úgy tudja, tavaly - "családok éve" ide vagy oda - összesen 3212 regisztrált kilakoltatás történt, ami közvetlenül legalább 9-10 ezer embert érintett. A regisztrált kilakoltatások száma idén is háromezer körül alakul majd, további ezrek a magánbérleti szektorból kerülhetnek utcára.
Szepesi Anita, 2019. április 30. kedd, 07:54
Fotó: Napi.hu

A regisztrált esetek többsége továbbra is devizahiteles ügy. A statisztikában nincsenek benne, akik a magánalbérleti szektorból kerülnek utcára, ezeket az eseteket ugyanis semmilyen hatóság nem dokumentálja. Csak ritkán fordul elő, hogy egy magánalbérletből a tulajdonos végrehajtási eljárással akarná kirakni a bérlőt - mondta a lapnak Misetics Bálint, A Város Mindenkié (AVM) Csoport aktivistája. Szerinte a jogbizonytalanság ilyen eseteben mind a bérlő, mind a bérbeadó, mind a hatóságok részéről érezhető - ez az egyik oka annak, hogy még a tiltott időszakban is előfordulhat, hogy utcára kerülnek emberek.

A Bírósági Végrehajtói Kar adatai szerint 2019 első negyedévében összesen 114 ingatlannal kapcsolatos "végrehajtási cselekmény" történt, ezek közül 19 volt önkényesen elfoglalt lakás kiürítése.

Az AVM és az Utcajogász Egyesület egy olyan törvényjavaslatot is kidolgozott, ami legalább azt megtiltaná, hogy kisgyermekes családokat megfelelő elhelyezés nélkül utcára lehessen tenni. A javaslatot - egy több mint tízezer aláírást tartalmazó petícióval együtt - a kormánynak is megküldték, ám a kabinet eddig még egyeztetni sem volt hajlandó.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.04.30 12:18

És újra nagykanállal habzsolja a nép a hiteleket, pont úgy aminek ez a mostani mentsetek meg állapot lett a végkifejlete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.04.30 12:02

A felelőtlen, költekező, mohó dzsentriknek eljött az igazság pillanata.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html