Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lakáspiac

A januári felmérés azt mutatja, a piaci szereplők döntő többsége arra számít, hogy a kormányzati intézkedések Budapesten és környékén fejtik ki leginkább pozitív hatásukat - mondta Petz Raymund. A válaszadók döntő többsége jelentősen meglóduló lakásépítésre, a használt lakáspiacon is növekvő forgalomra és emelkedő árakra számít a lakáspiacon.

Kép: Forrás: GKI felmérés

Régóta a mélypont körül stagnált azok száma, aki egy éven belül lakásvásárlást, vagy építést terveztek, de a 2016-osa januári megkérdezés már markáns növekedést mutatott. A vásárlást, építést biztosra mondók száma  41 százalékkal nőtt, bár a válság előttihez képest még így is szerény ez a szám (22 ezer háztartás) - sorolta az elemzés eredményeit Petz Raymund.

Az ingatlanos cégek képviselői főként a budapesti használt lakáspiacon, ezen belül is az egyéb pesti - nem belvárosi és nem zöldövezeti - területeken várnak jelentős forgalomélénkülést.

Számítanak a használt lakás árak további markáns növekedésére is, a fővárosban átlagosan 5,8 százalékot prognosztizáltak, ezen belül a budai zöldövezet drágulása 10 százalék feletti, a pesti belvárosé 8-9 százalék körüli lehet. A budai családi házak és a budai panelek árszintje a várakozások szerint 7 százalék körül emelkedhet. A fővárosi új lakás piacon 8 százalék körüli áremelkedést valószínűsítettek a megkérdezettek.

Robbant a telekpiac

A lakáspiac fellendülésével  valósággal robbant az építési telekpiac, a budai agglomerációban már elindult élénküléshez az ország keleti és nyugati régiói is becsatlakoztak. A budai agglomerációban 10 százalékos áremelkedést jósoltak a válaszolók.


Kép: Forrás: GKI felmérés

Az irodapiacon túlzott volt az optimizmus

Az üzleti ingatlanok piaca közül egyedül az irodapiaci index csökkent, ami arra utal, hogy túl optimisták voltak a korábbi prognózisok és a fejlődés lassabb ütemű lesz a vártnál - magyarázta a mutatót Petz Raymund.

Jó hír azonban, hogy a fővárosban minden területen  - bár különböző mértékben - csökkent a kihasználatlanság, s mind a bér- , mind a saját tulajdonú irodák iránt várhatóan tovább nő a kereslet.

Vidéken változatosabban alakult a kihasználatlanság, az ország nyugati felében 72 százalékról 75 százalékra nőtt az üresedés, a keleti régiókban a 67 százalékos telítettség 70 százalékra emelkedett.

Új jelenség a piacon, hogy a megkérdezettek több mint fele az irodabérleti díjak növekedését várja - emelte ki Petz Raymund.

Javultak a kilátások az üzlethelyiség-piacon, az ár és bérleti díj várakozások felfelé indultak, bár nem olyan határozottan, mint az irodapiacon, s a drágulást csak Budapesten jelezték a válaszadók.

Pozitív trendről tanúskodik a logisztikai ingatlanok szegmense a 2013-as mélyponthoz képest. Nő a kihasználtság, a fővárosi agglomerációban a 80 százalékot is eléri, a nyugati országrészben 83, keleten 67 százalékos arányt mértek. Ezen az alpiacon is a bérleti díjak növekedését jóslók voltak többségben a januári felmérésnél.