Kilencéves csúcson az ingatlanindex

Kilencéves csúcspontra emelkedett a GKI-MGYOSZ ingatlanindexe, a növekedés az előző negyedévhez képest és éves alapon is jelentős - ismertette ma sajtótájékoztatón a legfrissebb, januári felmérés eredményeit Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója. Az irodapiac kivételével az összes területen javultak a kilátások.
Szepesi Anita, 2016. február 8. hétfő, 12:19
Fotó: Napi.hu

Lakáspiac

A januári felmérés azt mutatja, a piaci szereplők döntő többsége arra számít, hogy a kormányzati intézkedések Budapesten és környékén fejtik ki leginkább pozitív hatásukat - mondta Petz Raymund. A válaszadók döntő többsége jelentősen meglóduló lakásépítésre, a használt lakáspiacon is növekvő forgalomra és emelkedő árakra számít a lakáspiacon.


Forrás: GKI felmérés

Fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci index 2006-2016 MGYOSZ-GKI


Régóta a mélypont körül stagnált azok száma, aki egy éven belül lakásvásárlást, vagy építést terveztek, de a 2016-osa januári megkérdezés már markáns növekedést mutatott. A vásárlást, építést biztosra mondók száma  41 százalékkal nőtt, bár a válság előttihez képest még így is szerény ez a szám (22 ezer háztartás) - sorolta az elemzés eredményeit Petz Raymund.

Az ingatlanos cégek képviselői főként a budapesti használt lakáspiacon, ezen belül is az egyéb pesti - nem belvárosi és nem zöldövezeti - területeken várnak jelentős forgalomélénkülést.

Számítanak a használt lakás árak további markáns növekedésére is, a fővárosban átlagosan 5,8 százalékot prognosztizáltak, ezen belül a budai zöldövezet drágulása 10 százalék feletti, a pesti belvárosé 8-9 százalék körüli lehet. A budai családi házak és a budai panelek árszintje a várakozások szerint 7 százalék körül emelkedhet. A fővárosi új lakás piacon 8 százalék körüli áremelkedést valószínűsítettek a megkérdezettek.

Robbant a telekpiac

A lakáspiac fellendülésével  valósággal robbant az építési telekpiac, a budai agglomerációban már elindult élénküléshez az ország keleti és nyugati régiói is becsatlakoztak. A budai agglomerációban 10 százalékos áremelkedést jósoltak a válaszolók.Forrás: GKI felmérés
A magyarországi ingatlanindexek részpiaconként 2006-2016

Az irodapiacon túlzott volt az optimizmus

Az üzleti ingatlanok piaca közül egyedül az irodapiaci index csökkent, ami arra utal, hogy túl optimisták voltak a korábbi prognózisok és a fejlődés lassabb ütemű lesz a vártnál - magyarázta a mutatót Petz Raymund.

Jó hír azonban, hogy a fővárosban minden területen  - bár különböző mértékben - csökkent a kihasználatlanság, s mind a bér- , mind a saját tulajdonú irodák iránt várhatóan tovább nő a kereslet.

Vidéken változatosabban alakult a kihasználatlanság, az ország nyugati felében 72 százalékról 75 százalékra nőtt az üresedés, a keleti régiókban a 67 százalékos telítettség 70 százalékra emelkedett.

Új jelenség a piacon, hogy a megkérdezettek több mint fele az irodabérleti díjak növekedését várja - emelte ki Petz Raymund.

Javultak a kilátások az üzlethelyiség-piacon, az ár és bérleti díj várakozások felfelé indultak, bár nem olyan határozottan, mint az irodapiacon, s a drágulást csak Budapesten jelezték a válaszadók.

Pozitív trendről tanúskodik a logisztikai ingatlanok szegmense a 2013-as mélyponthoz képest. Nő a kihasználtság, a fővárosi agglomerációban a 80 százalékot is eléri, a nyugati országrészben 83, keleten 67 százalékos arányt mértek. Ezen az alpiacon is a bérleti díjak növekedését jóslók voltak többségben a januári felmérésnél.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

papagaga, 2016.02.08 12:51

Szerintem meg pontosan lathato hogy ugyanaz tortenik mint a 2000-es evek elejen. Az embereket behuzak a csobe, hitelt vesznek fel, (akkor devizaban ma forintban) a bankok oriasit profitalnak a lakasarak emelkedesevel (minel dragabb az ingatlan annal tobb hitelt veszel fel.). Persze ennek is siras lesz a vege mert a kamatok 5-10 ev es duplajara de lehet triplajara emelkednek, tehat ugyanugy jarnak a mostani hitelfelvevok mint a devizahitelesek a hitel legalabb a duplajara no. Mindenki a sajat hibajabol tanul ha van meg enber akit nem vetek at a bankok azoknak itt az esely............
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html