Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Paksra, sőt az egész régió lakáspiacára komoly hatással lehet az atomerőmű várható bővítése. Tavaly Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Paks, Pécs és Szekszárd piaca is jelentősen bővült, a forgalom 20-30 százalékkal nőtt 2013-ról 2014-re. Az ütem idén sem lassult, az említett városokban 20-50 százalék közötti  keresletnövekedést észleltek  eddig. A növekvő forgalom és a vele járó áremelkedés sok esetben a befektetői keresletre vezethető vissza, de a saját célú vásárlások is megszaporodtak - derül ki az Otthon Centrum (OC) legújabb elemzéséből.

Vonzó panelek Miskolcon, Nyíregyházán és Egerben

Miskolcon a legtöbben felújított, panelprogramon átesett panellakások iránt érdeklődnek. Az egyedi mérős, távfűtéses panelek még a téglalakásoknál is kapósabbak. Miskolcon 2014-ben 1980 lakás, a 77 ezres állomány 2,6 százaléka cserélt gazdát, ami az országos átlagnak megfelelő. A panelek részesedése a forgalomból meghaladta a 60 százalékot. Idén nagy valószínűséggel 3 ezer lakás kelhet el a városban.

A panellakások átlagos négyzetméterára idén 100 ezer forint körül alakult, de a nagyon keresett, felújított lakásoké át is lépi a 100 ezres határt. A téglaépítésű lakások átlagára 110 -120 ezer forint körüli, a családi házaké 105 - 115 ezer forint között változik négyzetméterenként. A családi házak ára stagnál, a tégla- és a panellakásoké 10 százalék körüli emelkedést mutat. Az 5-8 éve épült családi házakból viszont már hiány van a városban. Minden tizedik vevő befektető, aki főleg bérbeadás céljára vásárol. Ennek ellenére szűkös a bérlakások kínálata, pedig sok az albérletkereső.

Túlkereslet a bérlet iránt

Nyíregyházán a bérletek iránit kereslet jócskán meghaladta a bővülő kínálatot, tízből csaknem négy vevő vásárol hosszú távú bérbeadási céllal. A városban 2013-ról 2014-re csaknem 30 százalékkal nőtt a forgalom, tavaly már több mint 1,6 ezer lakás cserélt gazdát Ez idén további 25 százalékkal növekedhet. A panellakások ebben a városban is keresettek, a 6,5 - 8 millió forint között kínáltakra nagy az érdeklődés. A családi házak esetében a 12-15 milliós árkategória a legnépszerűbb. A családi házak és téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára egyaránt 150-160 ezer forint körül alakult, a panellakások fajlagos ára ennél valamivel alacsonyabb, 120-130 ezer forint között mozog.

Egerben szintén virágzik a lakáspiac. 2013-ról 2014-re és 2014-ről 2015-re is 20 százalékkal nőtt a forgalom. 2014-ben 783 lakás cserélt gazdát, ez a helyi lakásállomány 3 százaléka, idén megközelítőleg ezer eladásra számít az OC. A kereslet a 7-30 millió  forint között élénk. A panellakások szintén keresettek a városban, a másfél szobás ingatlanok 7 millió forint körül kapósak, bár a forgalom kétharmadát nem panelépítésű társasházi lakások adják. A családi házak piacán a 18-20 milliós áron kínált ingatlanokra koncentrálódik az érdeklődés.

A vásárlások 10 százaléka mögött húzódik meg tisztán befektetési szándék, új trend a fővárosban már ismert rövidtávú bérbeadás, ahol a lakástulajdonosok a városba érkező turistákat célozzák meg apartman lakásokkal, akár pár napos bérleti időszakkal. A város történelmi emlékei mellett a borvidék is nagy vonzerőt jelent.

Fürdő és pincék csalogatják a befektetőket

Szekszárdon is megjelent a rövidtávú bérbeadás. A városi fürdő és a pincészetek egyre több befektető fantáziáját megmozgatják. A saját célú vásárlások esetén a panellakások a 6-8, a téglalakások a 8-10 milliós ársávokban legkeresettebbek. A téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára 180-190 ezer forint körül, a panellakásoké 130 -140 ezer forint körül alakul.

A forgalom csaknem kétharmadát panellakások adták a városban. 2014-ben 400 ingatlan cserélt gazdát, ami az állomány 2,6 százaléka. Idén ez könnyen félezer fölé emelkedhet. Nagyon nagy a hiány az újépítésű lakásokból, ezek négyzetméterára a 250-260 ezer forintot is elérheti. Kínálat híján az újszerű lakások ára idén 230 ezer forintra nőtt.

Pécsen még jobban pörög

Pécs lakáspiaca 2013-ról 2014-re, és az idei évben is 30 százalékkal bővült. 2014-ben összesen 2,2 ezer lakás cserélt gazdát, ez a lakásállomány több mint 3 százaléka, ami az országos átlagnál jóval élénkebb lakáspiacra utal. Idén az adásvételek száma megközelítheti a 3 ezres darabszámot. A városban a legnagyobb részt, 80 százalékot, a társasházi lakások - fele panel, fele téglaépítésű - teszik ki a forgalomból.

A városban nagyon keresettek a 6-7 millió forint alatt kínált panellakások, a másfél-, kétszobás lakások szinte hiánycikknek számítanak. Egy 40 négyzetméter körüli lakás jelenleg 5-5,5 millió forintért cserél gazdát. A panel átlagos négyzetméterára 125-130 ezer forint körül alakul. A felújítandót és a felújított egyaránt népszerű. Az Egyetemvárosban és Uránvárosban nagyon élénk a piac, itt sok befektető vásárol bérbeadási céllal, az egyetemistákra alapozva. A Kertvárosban főleg saját célra cserélnek gazdát a panellakások.

A téglalakások átlagos négyzetméterára 150-160 ezer forint körül alakult. Szűk a családi házak kínálata a 15 és 20 millió forint közötti szegmensben, pedig kereslet akad bőven. A Mecsek oldalában a házak jellemző ára 25 és 40 millió forint között változik, minőségtől, mérettől, elhelyezkedéstől függően. Az átlagos négyzetméterár 140 ezer forint.

Beindult a spekuláció Pakson

Paks lakáspiacát az atomerőmű jelentette stabil, az átlagosnál magasabb kereseti lehetőségek miatt mindig is a vidéki átlagnál magasabb árak jellemezték. Az erőmű várható bővítése nyomán megjelenő lakáspiaci keresleti plusz tovább fűti a város lakáspiacát. A városban jelenleg is főleg a társasházi lakásokból van hiány, a lakásállomány csaknem négyötöde családi ház.

Pakson a jócskán 200 ezer négyzetméter fölé növő társasházi lakásárak  messze meghaladják a vidéki átlagárakat. A családi házak ára 190 ezer forint körül alakul. A városban 2014-ben 253 lakás cserélt gazdát, aminek a több mint fele panellakás volt. Az állomány 3 százaléka fordult meg a tavalyi évben a lakáspiacon, ami az átlagosnál élénkebb piacra utal.

Már most elindul a spekuláció az atomerőmű bővítése kapcsán, sok tulajdonos kivár az eladással, a bővítésről szóló konkrétumokra várva. A lakásínséget, illetve a még jobban megugró árakat az újlakás kínálat bővülése hűthetné le valamelyest, de konkrétumok hiányában a beruházók még nem indítottak nagy lakóingatlan fejlesztéseket. Ha viszont beindul a bővítés, akkor nem biztos, hogy Paks önmaga ki tudja szolgálni a megnövekedett lakásigényt, és a környékbeli települések, Szekszárd, és a Duna híd megépülése esetén Kalocsa is profitálhat a jelentős keresletbővülésből.