Aktivisták egy csoportja élőláncot alkotva megpróbálta megakadályozni a kínai CRBC (China Road and Bridge Corporation) cég munkásait abban, hogy elkerítsék azt az építkezési területet, ahol egy új híd épülne Újvidéknél a Duna felett - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A CRBC egyik alvállalkozója több évtizedes nyárfákat vágott ki június közepén. A fák annak az ideiglenes hídnak álltak az útjában, amelynek funkciója az lesz, hogy megkönnyítse az új hídon folyó építkezési munkálatokhoz a hozzáférést a munkagépek és az építőanyagot szállító tehergépkocsik számára. Az aktivisták célja, hogy megakadályozzák újabb fakivágásokat. A Sodros és a Kis-Duna, a Kamanci sziget jelentette zöld oázis azon kevés – ha nem az egyetlen – természetes élőhely, amely még megmaradt a rohamosan növekvő tartományi székváros betonrengetegében - írta a lap korábbi cikkében.

A Sodros nevű városrészen található területhez megérkeztek a rendőrök is, akiknek az a feladatuk, hogy feloszlassák a tüntetőket. A rendőrség munkatársai felszólították az aktivistákat, hogy álljanak félre és ne zavarják a munkálatokat.

A Nova Televízió riportere arról számolt be, hogy a rendőrök eddig egy aktivistát vettek őrizetbe, aki amikor a rendőrautóhoz kísérték, azt mondta nekik, hogy a nép árulói. A jelen levő újságírók szerint igen nagy volt a feszültség a helyszínen.

Fenyegető kalapács

Az aktivisták azt mondták a rendőröknek, hogy az ő dolguk a környezetvédelem, nem pedig az, hogy a kínai cég munkásait védjék. A szerb sajtó beszámolói szerint egy munkás kalapáccsal a kezében fenyegette meg az aktivistákat, de a rendőrség azonnal közbelépett.