Kínában nőtt az újépítésű lakóingatlanok ára júliusban

Kínában már a harmadik egymást követő hónapban nőtt az újépítésű lakóingatlanok ára júliusban havi összevetésben.
MTI, 2015. augusztus 18. kedd, 08:42
Fotó: Reuters

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint az ország 70 nagyvárosában átlagosan 0,3 százalékkal emelkedett a lakóingatlanok ára júniushoz képest. Júniusban 0,4 százalék, májusban 0,2 százalék emelkedést mértek. Májusban először jegyeztek fel növekedést 2014 áprilisa óta.

Éves szinten az újépítésű lakóingatlanok árcsökkenése 3,7 százalékra lassult júliusban a júniusi 4,9 százalék esés után. Májusban 5,7 százalék volt a csökkenés.

Pekingben az újépítésű lakóingatlanok ára 1 százalékkal emelkedett júliusban éves összevetésben a júniusi 1,1 százalék csökkenést követően.

A lakóingatlanárak emelkedése azt jelzi, hogy kezdenek beérni a részben az ingatlanszektor élénkítését célzó kormányzati intézkedések.

A kínai központi bank június végén már a negyedik kamatcsökkentést hajtotta végre november óta, miközben engedélyezte a bankok tartalékszintjének csökkentését. Ennek révén a pénzintézetek több kölcsönt tudnak kihelyezni, ami élénkíti a gazdaságot, amelynek a növekedése a tavalyi 24 éves mélypontnak számító 7,4 százalékról idén 7,1 százalékra is lassulhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK