Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pár napja hatalmas molinón hirdeti legújabb nagyberuházását a Kőbányán már évek óta építkező Monori Center/Chinatown Budapest fejlesztője. Nem kevesebb, mint 360 lakást szeretne építeni, 4200 négyzetméternyi új üzletet és 2500 négyzetméternyi vendéglátó egységet átadni. A környéken több mint 20 évvel ezelőtt egy kínai befektető felvásárolt több telket is és ingatlanfejlesztésbe fogott. Jelenleg legalább 300 nagykereskedelmi bemutatóterem és 70 ezer négyzetméternyi raktárt használhatnak a nagykereskedők. Az ipari és kiskereskedelmi ingatlanok mellett több tucat szolgáltató, egészségügyi központ és iskola is működik ott.

A cég egyelőre nem nyilatkozott a portálnak arról, hogy lesz-e kereslet a lakásokra, mennyibe kerül majd egy otthon, ki lesz a kivitelező, mekkora beruházási értékről van szó és hogy mikor kezdődhet az építkezés.

A beruházási érték - átlag 50 négyzetméteres lakással és 450 ezer forint/nm kivitelezési összeggel számolva - kb.8-9 milliárd forint lehet a 360 lakás esetében. A Monori Center a lakásokat sem a honlapján, sem a Facebook oldalán nem hírdeti. Nyilván azért, mert nagy valószínűséggel kínaiaknak vagy egyéb ázsiaiaknak szánják, akik között lesz elegendő jelentkező, s hozzájuk közvetlenül eljut a beruházás híre.

Növelné a Chinatown értékét, ha a közvetlen környék, vagyis a fizikailag szomszédos Mázsa teret végre hasznosítaná a tulajdonos önkormányzat vagy egy magánberuházó. Az egykor fontos piacnak is helyet adó tér több mint egy évtizede rendezetlen, bekerítetlen és sok helyütt nagyon szemetes.

Az önkormányzat 2018. novemberben beígért egy 500 férőhelyes uszodát és egy 3000 férőhelyes sportközpontot. Véleményezési eljárást is indított, majd a 2018. december 13-diki testületi ülésen, a polgármester előterjesztésében - legalábbis a meghívó szerint - napirendre vették a két létesítmény fejlesztési feladatainak ellátására kötött vállalkozási szerződés módosítását. A portfolio.hu írásban megkérdezte a polgármestertől, hogy végül is van-e fejlemény a beígért beruházással kapcsolatban, de cikkünk megjelenéséig semmiféle válasz nem érkezett.