A Miniszterelnökség közzétette a külföldiek magyarországi ingatlanszerzésének engedélyezési eljárásairól szóló 2019-as statisztikát, amit a Központi Statisztikai Hivatalnak küldenek meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok adatszolgáltatása alapján.

A külföldi jogi vagy természetes személyeknek a - mező- és erdőgazdasági hasznosítású földnek nem minősülő - ingatlanok szerzését a területileg illetékes kormányhivataloknál kell engedélyeztetniük. Az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség tagállamai és Svájc állampolgárainak nem kell kormányhivatali engedély az ingatlanszerzéshez, így a közzétett statisztikába ezen országokból származók adatai nem kerültek bele.

Évről évre többet vásárolnak

A friss adatok szerint 2019-ben 3753 ingatlant szereztek meg (mintegy 3500-at vásárlással, a többit ajándékozással, cserével és egyéb módon) engedéllyel a harmadik országok állampolgárai Magyarországon, ezen ingatlanok közül 395-nek az eladó tulajdonosa is külföldi volt. Az ingatlantípusokat tekintve a megvásárolt ingatlanok túlnyomó többsége (3032) lakóház vagy lakás volt, míg 26 üdülő vagy hétvégi ház.

A kormányhivatalok néhány esetben elutasították a tulajdonszerzésre vonatkozó kérelmeket, tavaly 39 elutasító határozatot adtak ki, ebből 22-nél önkormányzati érdeksérelemre hivatkozva.

Külföldiek ingatlanszerzése 2019
Ingatlantípusdb
Lakóház, lakás3032
Üdülő, hétvégi ház26
Gazdasági épület50
Egyéb645
Összesen3753
Forrás: kormany.hu

A külföldiek Budapestet preferálják, a gazdát cserélt ingatlanok közül csaknem 2900 fővárosi volt, a megyék közt száz fölötti engedélyezési eljárást csak - növekedési sorrendben - Pest, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében folytattak le 2019-ben.

A külföldiek évről évre több ingatlanra tesznek szert Magyarországon a statisztika szerint: 2017-ben 3194, míg 2018-ban 3529 ingatlanszerzést engedélyeztek a kormányhivatalok.

Kínaiak, izraeliek és oroszok az élen

Az állampolgárságot tekintve nincs változás az elmúlt évekhez képest, messze a legtöbb ingatlant tavaly is a kínaiak vásárolták,1695-öt, a legtöbbet a főváros VI., VII., VIII., IX. és XIII. kerületeiben.

Izraelieknek 348 ingatlanszerzést engedélyeztek, ők főként Budapesten vásároltak, kiugró számban (145-öt) a VII. kerületben.

Az oroszok országszerte szeretnek vásárolni, tavaly 311 ingatlanra tettek szert, a legtöbbet, 45-öt Hévízen (itt tavalyelőtt 48-at), de vásároltak például Budapest XIII. kerületében (23 ingatlan), Sopronban (15), Keszthelyen (9) és Zalakaroson (3) is.

Ukrán állampolgárokhoz tavaly 132 ingatlan került, nagyrészt budapestiek, de Hévízen is vásároltak tízet, Debrecenben és Mosonmagyaróváron négyet-négyet, míg kettőt-kettőt Miskolcon, Kehidakustányban, Hajdúszoboszlón, Győrben és Dombóváron.

Törökök összesen 85 ingatlant szereztek meg, a VII., a IX. és a XIII. kerületben kerületenként 10-12 ingatlant, de vásároltak még például Sajószögeden, Cirákon, Cserszegtomajon, Ivánon, Tiszasülyön, Tárnokon, Miskolcon és Szegeden is.

Szintén 85 ingatlan tulajdonjogát szerezték meg amerikaiak, főként Budapesten, a legtöbbet (9-et) az V. kerületben vették.

Egyiptomiak 54, szerbek 44, szírek 31, kanadaiak 20, kazahok 18, bosznia-hercegovinaiak 16, kuvaitiak 15, beloruszok 12 ingatlant szereztek meg, és a Seychelle-szigetekről is érkeztek vásárlók tavaly, ők három ingatlannal gazdagodtak - derül ki a statisztikából.