Kinek jó ez? Legalább 2,5 millióan járnak rosszul

Sem a vásárlók, sem a kereskedelmi alkalmazottak, sem az állam, sem a kereskedők, illetve a bolttulajdonosok nem járnak jól a vasárnapi zárva tartással. Egyedül az online kereskedelem profitál a tiltásból, mert azt azért senki nem hiheti, hogy az egészen kis, családi vállalkozásban működtetett üzletek szívják majd fel a korábbi vasárnapi vásárlók millióit - állítják szakértők a kedden elfogadott új szabályzásra reagálva.
Szepesi Anita, 2014. december 18. csütörtök, 16:02
Fotó: Stockfresh

Tíz-tizenötezerrel embernek lesz kevesebb munkája és még egyszer ennyi, kiskeresetű kereskedelmi dolgozónak lesz lényegesen kevesebb a fizetése a hétvégi bérpótlék csökkenése, azaz a vasárnapi zárva tartás miatt. A veszteséges működés tiltása és az élelmiszer-kereskedőket sújtó új adók pedig mindenképpen áremelkedéshez vezethetnek - sorolta az elmúlt napok jogszabályváltozásainak közvetlen hatásait a Napi.hu kérdésére Gyalay-Korpos Gyula, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) elnöke.

Mintegy 870 ezer háztartás, azaz körülbelül két és félmillió ember jár rosszul, ők azok, akik eddig vasárnap intézték a bevásárlásaikat, és akiktől azt várná a kormány, hogy ha a szükség úgy hozza, szokjanak át a közeli kisboltba, ám ez minden bizonnyal nem fog megtörténni - véli az MBSZ elnöke. A ruházati kereskedelem árbevétele várhatóan néhány százalékkal csökkenhet, mert kiesik a vasárnapi impulzusvásárlások száma, a bevásárló központokba mozizni betérők a film előtt vagy után nagyjából ennyivel növelik e részpiacot.

A mozitól függ, hogy dönt a bevásárlóközpont vezetése

A hipermarketeket egyformán rosszul érinti a döntés, a bevásárló központoknál a mozi és más szórakoztató létesítmény léte vagy nem léte döntheti majd el, hogy kinyitnak-e vasárnap - mondja Gyalay-Korpos. A szórakoztatás nélküli központok minden bizonnyal zárva tartanak majd. Ott, ahol a mozi jelentős számú látogatót vonz, valószínűleg megtalálják a módját, hogy a filmnézésre érkezőket továbbra is fogadhassák. Erről az egyes központok üzemeltetői, tulajdonosai döntenek.

Az MBSZ egyelőre csak mérlegeli, hogy a VOSZ népszavazási kezdeményezése mellé áll-e. Gyalay-Korpos szerint az MBSZ tagok egyöntetű véleménye kell a csatlakozáshoz. Csakhogy egy ilyen eljárás sokba kerül, ráadásul akkor is kétséges lehet a kimenetele, ha most a jelek szerint a lakosság döntő többsége a tiltás ellen foglal is állást. Kérdés ugyanis, hogy ezt névvel, címmel, személyes adatokkal és pár perces időráfordítással is állják-e.

Leállhatnak a tervezett fejlesztések?

A készülő és tervezett fejlesztések sorsát is nagyon megnehezíti az új szabályozás - fejtegette a szakember. (Jelenleg három budapesti bevásárlóközpont kapott felmentést a plázastop alól és készül piacra lépni a következő 2-4 évben: az Etele City Center, a Mundo és az ECE csoport óbudai bevásárlóközpontja.) A bérbeadásnál a megfelelő mágnesbérlők megnyerése a legfontosabb, miattuk térnek be a vásárlók, és jellemzően ők foglalják el a központok területének 40-45 százalékát. Ebbe a körbe tartoznak az ismert divatmárkák mellett az élelmiszer-kereskedő láncok, akiknek a helyzete most nem csak a vasárnapi bezárás miatt bizonytalanodott el, hanem az őket sújtó új adók és a veszteséges működés megtiltása okán is. Az élelmiszer-kereskedő multikat (és nem csak őket) e tényezők a terjeszkedés,a  fejlesztések visszafogására, akár kivonulásra is késztethetik - emeli ki az MBSZ elnöke.

Gyalay-Korpos azért is csalódott, mert a döntés annak ellenére megszületett, hogy a szakma csaknem két tucat képviselője háromszor is tárgyalt, egyeztetett a nemzetgazdasági tárcával, és ezeken a találkozókon az összes negatív hatást ismertették.

A veszteségesség megtiltását megkerülő franchise üzemeltetés, a láncok szétaprózása valóban egy lehetséges modell, azonban nem biztos, hogy a hagyományosan, évtizedek óta nem így működő kereskedők át akarnak-e állni erre a struktúrára, s ha igen, az is milyen távon teljesülhet - tette hozzá az MBSZ elnöke, aki szerint az intézkedések egyértelmű vesztese a fogyasztó, aki korlátozva lesz abban, hogy mikor vásárolhat és valószínűleg többet is fizethet majd az elérhető üzletekben az élelmiszerekért, mint eddig.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2014.12.26 20:29

@unortodox: Te BÉRTOLLNOK!!
Nem szégyenled magad a sok hülyeségedért. Épeszű ember észrevenné,hogy mindenki HÜLYÉNEK tartja és befogná a száját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2014.12.26 20:26

T. @DrAgy: A valós problémák megoldása meghaladja a kormány igen szerény képességét,valamivel cukkolni kell a közvéleményt,a BARMOK egyebet sem tudnak. De igen majd elfelejtettem HAZUDNI.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fasiszta-orbanisztan, 2014.12.26 17:42

fasiszta, korrupt Orbanisztan
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrAgy, 2014.12.25 23:34

A vazárnapi zárvatartási kötelezettség egy nagy marhaság. Az üzemeltetési költségben alig jelentkezik megtakarítás (boltonként 1-20 ember bére) a bevétel viszont NULLA lesz. Mivel ez elmocsátásokkal is jár, néhány 10 ezer ember elveszti a megélhetését. Ráadásul az a melós (tanár, gépész, stb.) aki vasárnap kényelmesen beszerezte a heti élelmiszert és egyebeket, a bevezetés után a munka végeztével este kínlódhat a bevásárlással, cipekedhet, és nem válogathat, mert egyáltalán nem biztos, hogy friss árut kap. A kisboltok meg közismerten 25-40%-al drágábban adják ugyanazokat az árucikkeket. Naponta látok kisboltost, aki a szupermarketben vásárol be 2-3 kocsinyi cuccot és másnap a boltjában jelentősen drágábban árulja. Nem tartom ésszerűnek ezt az intézkedést. ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drama, 2014.12.19 12:20

Tisztelt unortodox!
megkérdezné vezérét: hogy mikor hajlandó már végre elpatkolni!
Ideje lenne már!
Megköszönném: ha hozzásegítené vezérét: hogy a föld alól szagolja az ibolyát!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html