Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elkezdődtek az egyeztetések a Magyar Turisztikai Ügynökségnél a rövid távú lakáskiadásnak - így az aribnb-zésnek - az újraszabályozásáról. A MSZÉSZ külön ötpontos javaslatsort állított össze, amelyben a kereskedelmi szálláshelyekkel azonos adózás bevezetése, a kiadható napok éves szintű korlátozása, minimális egészségügyi és biztonsági követelmények előírása, valamint a közvetítő platformok felelősségének meghatározása is szerepel.

A szállodaszövetség azt állítja, hogy a csomagnak nem célja, hogy ellehetetlenítsék az airbnb-t Magyarországon: csak a szállodaként működő lakáshoteleket szeretnék korlátozni. Ezek olyan épületek, amelyeket kifejezetten a befektetők részére építenek és cégek adják ki a lakásokat - írja a portál, mely szerint több lakás egyszerre történő kiadása ugyanis nem nevezhető tömeges jelenségnek. Miközben nehéz lehet olyan szabályozást írni, amely nem érintené azokat, akik csak egy lakást adnak ki rövid időszakokra.

Az oldal összesítése szerint közel 9 ezer aktív szállás van az airbnb oldalán Budapesten: ez közel 5100 aktív szállásadóhoz tartozik, közülük pedig csak majd' 1400-an vannak, akik egynél több ingatlant adnak ki, 732-en két, 276-an három, 131-en 4 lakást igyekeznek szállásként kiadni.

Rendkívül furcsának tartja Schumicky Balázst, a Magyar Apartman Kiadók Szövetségének elnöke, hogy egy piaci szereplő szervezete azért lobbizik az államnál, hogy nehezítsék meg egy általuk versenytársnak gondolt másik piaci szereplő életét. Szerinte ugyanis a sajtóban megjelent tervezet nagyjából ezt jelentené a szabályozható vendégéjszakák kitétele miatt: állítja, egészen másképp kell kialakítani egy hosszútávra kiadó lakást, mint egy rövidtávra bérelhetőt. Problémás az is, hogy így az ingatlan vagy üresen áll a szabályozott időszakon kívül, vagy úgy kell kiadni, hogy a szezonra kirakják a hosszútávú lakókat.

Az új építésű, fővárosi lakáspiacnak is betehetne a szabályozás: sok ingatlant a fejlesztők nem titkoltan befektetési céllal akarják értékesíteni, ezért a magas hozamlehetőségek mellett külön kiadási szolgáltatást is ajánlanak az esetleges vevőknek. A fejlesztők által működtetett ingatlan management cégek, a tulajdonos helyett kezelik a lakást illetve kiadják azt.

A vendégéjszakák korlátozása elvehetné a vásárlói kedvet - ismertette Aradi Ferenc, a TriHolding Csoport projektvezetője, aki szerint a a befektetési vásárlók nem csak airbnb-vel , hanem például a lakást kereső külföldi diákok is számolnak.