A bécsi metróépítés jövőjébe enged betekintést az U2/U5-ös vonalak megépítése alkalmából a Volkstheaternél kialakított látogatóközpont, amely minden kedden és csütörtökön 16-19 óra között várja az érdeklődőket. Az ingyenes, interaktív kiállításként berendezett Infocenter U2/U5 egyik szenzációja, hogy a látogatók kipróbálhatják egy fúrópajzs élethű mását. A tökéletes élmény érdekében még a zajokat és a talaj vibrálását is szimulálják.

A tárlat látogatói megnézhetik a tervezett nyomvonal területéről származó kőzetmintákat, a vasúti jelzések jelentését, adatokat más nagyvárosok földalatti-hálózatáról. A különböző városokban futó szerelvények hangját is összehasonlíthatják.

A 700 négyzetméteren, 800 ezer euróból kialakított tárlaton az utazóközönség 1:1 méretben láthatják az új vonal, az U5 megállóit. A teljesen automatizált, egy közönségszavazás eredményeként türkizkékkel jelölt vonalon ugyanis vezető nélkül közlekednek majd a szerelvények, a vonatra várakozókat pedig üvegfal választja el a sínektől.

Az osztrák főváros történetének egyik legnagyobb metróépítési projektje keretében 2023-ig 11 új megállót létesítenek és kilenc kilométernyi alagutat építenek. Ebből hat kilométer jut az a U2-re, három pedig az U5-re. Az U2-t ugyanis meghosszabbítják a Rathaus és a Matzleinsdorferplatz között, a Karlsplatz és a Rathaus közötti szakasza pedig átkerül az U5-höz. Ezt az első szakaszban a Frankhplatz - Altes AKH-ig építik ki.

Az új metrószakaszok vonzáskörzetében mintegy 370 ezer ember lakik, a bővítés hatása azonban a bécsi földalatti közlekedés egészében érezhető lesz, mivel nagy forgalmú vonalakat tehermentesítenek majd és optimálisan egészítik ki a már meglévő hálózatot.

QP | Quality Placement