A kormány még 2017-ben hirdette meg a programot 300 milliárd forintos keretösszeggel 2019 és 2030 között, a koordinátor a Magyar Turisztikai Ügynökség volt. Azóta több szállodát építenek, illetve újítottak fel a segítségével, a pénzből sokszor kormányközeli tulajdonosi körök szálláshelyei szépülhettek meg.

A kormány most egy új határozattal visszavonta a korábbit, és a programot 581,3 milliárd forinttal hirdette meg újra. Sőt, ez a pénz rövidebb időszakra 2021 és 2030 között áll rendelkezésre.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat megszabja az egyes években vállalható kötelezettség felső határait. Ezek a következők:

  • 2021 és 2022 - 90 milliárd,
  • 2023 - 80 milliárd,
  • 2024 és 2030 - 45,9 milliárd forint.

A kormány egyúttal engedélyezte a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, hogy a teljes 581 milliárdos összegre előzetes kötelezettséget vállaljon. Ennek feltétele, hogy a pénzt szálláshely fejlesztésre, illetve kiemelt turisztikai fejlesztésekre fordítsa.

Mésok mellett fideszes parlamenti képviselők panziója és Széles Gábor milliárdos üzletember kastélyszállója, valamint Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodája és Tállai András államtitkár testvérének mezőkövesdi panziója is kapott vissza nem térítendő támogatást. A Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program eddigi két legnagyobb milliárdos nyertese pedig ugyanahhoz a kormányközeli tulajdonosi körhöz köthető. Guller Zoltán MTÜ-vezérigazgató szerint kizárólag szakmai szempontok döntöttek a pályázatok elbírálásakor.