Az adósmentőcsomag kialakítása során - amint arról beszámoltunk - a kormány és a bankok a különadó 2012 utáni sorsa mellett arról sem egyeztek meg, hogy mi legyen azokkal az adósokkal, akiknek a lakása már annyit sem ér, mint az azt terhelő hitel.

Az ilyen helyzetben lévők számára nincs lehetőség a retorzió nélküli "elsétálásra", vagyis arra, hogy az ingatlanát átadva egyben meg is szabaduljon a hitelétől. Az is kérdés ugyanakkor, hogy ha mégis lesz ilyen lehetőség, mit kezdhetnek vele az érintettek, mivel szakértők szerint a kiadó lakások 30 százalékába a kisgyerekeseket sem engedik be, nemhogy a kisállatokkal költözőket.

Meggondolják magukat az eladók

Egy földhivatali segítséggel végzett Duna House elemzés közel 12 ezer fővárosi és agglomerációs ingatlant vizsgálva megállapítja, hogy az elmúlt hónapokban az eredetileg eladni szándékozó ingatlantulajdonosok nagy része végül meggondolta magát. A vizsgált állományból Budán 46 százalékban, Pesten 52 százalékban, míg az agglomerációban 54 százalékban léptek vissza az eladástól.

Az okokat keresve a Duna House szakemberei arra jutottak, hogy az eladók sokszor megpróbálják az általuk elképzelt, magas áron az értékesítést, ám  kényszerhelyzet híján, ha ilyen áron nem találnak vevőt, inkább feladják a kísérletet. A másik ok,  hogy a svájci frankban eladósodott eladók a 220 forintos árfolyamnál azért lépnek vissza sokszor a megállapodástól, mert ennél az árfolyamnál a hitel értéke meghaladja a lakásét.

Az eladók nagy része mégis eladná a lakást, hogy tiszta lappal kezdhessen újra, de mivel a bankok többnyire nem hajlandóak lemondani a fedezeti érték feletti tartozásról, nem tehet mást az adós, mint visszalép. Így a kínálatnak egy része rejtve marad és nem tud érvényesülni az árcsökkentő hatás. Erre a helyzetre egyelőre az adósmentő csomag sem kínál megoldást.

Havi 35 ezer a minimum

Ha a retorzió nélküli "elsétálás" , vagyis az eladás után még maradék hitelellel terhelt ingatlanok hátrahagyása lehetségessé válik, a kiköltözők a bérleti piacon találhatnak megodást. Budapesten a lakásbérleti díjak alja havi 35 ezer forint körül húzódik, ezért lakótelepi, vagy peremkerületi garzonba mentheti életét az "elsétáló".

Aki a belvároshoz ragaszkodik, az a földszinti, udvari fekvésű lakások is között válogathat ebben a nagyságrendben - mondta a Napi Gazdaságnak Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó vezetője. Havi 40-45 ezer forintért már színvonalasabbak a körülmények, akár a panelek, akár a tégalépítésű házak körében, de továbbra is azonos méret mellett, 50 ezer forintér pedig már kíváló garzonlakásokat lehet bérelni. Prémium kategóriában a budai lakóparkok jelentik a csúcsot, 70-80 ezres havi díjukkal.

Kaucióra is félre kell rakni

Családi életre is alkalmas, lakható másfél szobás lakások bérleti díja 50 ezer forinttól indul, de az átlag például a IX. és a XIII. kerületben inkább 65-70 ezer forint. A belvárosi lakóparkokban  - Király Ház, Cézár Ház stb. - a nappali, hálós lakásokat 110-120, a két külön hálószobásokat 140-150 ezer forintért kínálják.

Két gyerekes család számára normális életkörülményekhez, téglaházban Nagy szerint a 90-100  ezer forintos kategóriában, panelben a 70 ezres kínálatban érdemes keresgélni. A kaució rendszerint két havi bérleti díj, ami már többször meghiúsította a megállapodást - teszi hozzá a szakember.

Nem egyszerű a kisállatokkal bérelni kényszerülő családok helyzete. A bérbeadók 20-30 százalékánál még a kisgyerek is kizáró ok, a kutyát, macskát azonban a kiadók bőven több mint 50 százaléka nem engedi be a kiadásra szánt lakásba.