Kitalálták: Így lehetne megfizethető az albérlet

Már közel ötezren írták alá a Habitat for Humanity Magyarország online petícióját, amely átfogó kormányzati reformot sürget a hazai bérlakásszektor rendbetételére. A szervezet arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a több mint félmillió embernek otthont adó albérletek drágák és nem biztosítanak hosszú távú lakhatást a bérlők számára. A Habitat június végéig szakmai javaslatcsomagot visz a kormány elé.
Szepesi Anita, 2017. június 7. szerda, 07:04
Fotó: MTI Fotó

A hazai bérlakásszektor súlyos problémákkal küzd, amelyek több mint 600 ezer ember lakhatását érintik Magyarországon. A néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak és a megfelelő jogi védőháló hiánya kiszolgáltatottá teszi a bérlőket, de a lakástulajdonosok helyzete sem ideális. A kormány jelentős összegekkel támogatja a saját tulajdonú - főleg újépítésű - lakások vásárlását, miközben ez a lakhatási forma nagyon sokak számára a támogatások ellenére sem elérhető. A Habitat for Humanity Magyarország úgy véli, hogy a bérlakásszektor problémái és ezek megoldási lehetőségei nem kapnak a jelentőségüknek megfelelő figyelmet a kormány részéről, ami komoly társadalmi és gazdasági következményekkel jár.

Igazságos, befogadó, a társadalmi különbségeket csökkentő lakáspolitikát szorgalmaz a szervezet, amihez sok területen, így a bérlakásszektor szabályozása területén is azonnali intézkedések szükségesek -írják közleményükben. Ezzel szemben a kormány az ingatlanbefektetőknek kedvező törvényjavaslatokat készít, valamint a lakások turistaszállássá alakítását segíti elő, ahelyett, hogy a hosszú távú, megfizethető lakáskiadásra ösztönözné a tulajdonosokat - mondta Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója.

A helyzet megoldására indította a szervezet a #feketelakas elnevezésű kampányát. Az online elérhető petíció három irányelv mentén javasol megoldást a hazai bérlakáshelyzet problémáira.

A lakásbérlők és -kiadók nagyobb biztonságát jogaik és kötelességeik pontos törvényi meghatározásával, a viták rendezésének megfizethetővé, gyorssá és hatékonnyá tételével, a felek jobb tájékoztatásával, valamint az ügyletek legális keretekbe foglalásának ösztönzésével biztosítaná. Új adózási szabályokkal biztosítaná a bérlakások megfizethetőségét, emellett olcsó bérlakásokat biztosító nonprofit lakástársaságok és lakásszövetkezetek megalakítását és kormányzati támogatását sürgeti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

realestate, 2017.06.07 15:24

Ezek még mindig a más f@rkával verik a csalánt??
Ha segíteni akarnak akkor a Habitat for Humanity Magyarország a SAJÁT pénzéből építsen bérlakásokat piaci áron és adja ki a piaci ár harmadáért! Ha nincs pénzük vegyenek fel hitelt 10-15-20 évre ahogy a többi ingatlan tulaj!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html