BUX
39138

Kitehetik a megtelt táblát az állami luxuslakóparkra

Újabb öt ócsai lakóházba költözhetnek rövidesen bérlők, s június közepéig további 20 pályázatot bírál el a Nemzeti Eszközkezelő. Amennyiben sikerül szerződni a nyertesekkel, kitehetik a megtelt táblát az egy éve összesen csaknem 2,5 milliárdból felépített, 80 lakásos lakóparkra.

Szepesi Anita, 2014. június 2. hétfő, 07:11

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) kezelésében lévő ócsai lakópark 80 ingatlanából jelenleg 25 vár bérlőre, ám rövidesen 20-ra csökken az üres házak száma, a márciusi pályázat 5 nyertesével ugyanis már aláírta a bérleti szerződést a társaság, amely az idei évtől pályáztatja az üres ingatlanokat. Az áprilisi kiírásra beérkezett pályázatokat most bírálják el, ennek az eredménye únius közepére várható. Az érdeklődés, illetve a benyújtott pályázatok száma alapján június végére nagy eséllyel nem marad üresen lakóház az ócsai lakóparkban - közölte lapunkkal a NET Zrt.

Az egy éve üresen álló ingatlanok kifogástalan állapotúak és azonnal költözhetőek. Építőjük, a Veszprémber Zrt. 36 hónapos garanciát vállalt, melynek lejártáig még két év van hátra. Ha lenne is garanciális hiba, azt a kivitelezőnek kell kijavítani, a javítás költsége nem terheli sem a bérbeadót, sem a bérlőt.

Nehéz a munkát találni

Egy környzettudatos passzívház is olcsóbban épült
A luxuslakás árért, négyzetméterenként félmillió forintért felépített, 80 lakásos lakóparkban jelenleg csak devizahiteles családok, összesen mintegy kétszázan élnek, mindennapjaik szervezését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szociális munkásai a hét öt napján segítik.A telekár nélkül - azt ugyanis ingyen biztosította az önkormányzat - 2,5 milliárd forintból, a semmi közepén megvalósult lakóparkban a lakók fával fűtenek, busz pedig csak naponta kétszer jár Ócsára. Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy egy 100 lakásos passzív ház Budapesten, Angyalföldön a  közelmúltban 2,2 milliárdból épült fel.

A lakókat segítő Magyar Máltai Szeretetszolgálattól (amely korábban a pályázatokat is kezelte) megtudtuk, a családok beilleszkedése alapvetően sikerült, de még nem zárult le. A Közép-Magyarország területéről beköltözők közül sokan megtartották munkahelyüket, az állás nélküliek viszont nehezen találnak új munkahelyet. Ezt tovább nehezíti, hogy a közlekedési lehetőségek szűkösek, kevés busz közlekedik a lakópark és Ócsa között.

A Máltai Közösségi Ház jól működik, sok szülő és gyerek veszi igénybe. A szervezet munkatársai segítenek a munkahely-keresésben, gyakoriak a gyerekprogramok, kifejezetten jó a kapcsolat az ócsai Családsegítő Központtal. Egyéni és csoportos gyerekfoglalkozásokat tartanak, sok gyereket korrepetálnak, és a családsegítővel együttműködve a Közösségi Házban adnak helyet többek között az egyéni fejlesztéseknek, pszichológus, logopédus szakemberek foglalkoznak a gyerekekkel, és folyamatos a konzultáció a szakemberekkel - írták lapunknak a máltaiak.

Tűzifavásárlásban, betegszállításban is segítenek a családoknak, elindult a mintakert program, az adósságkezelési szolgáltatás, nyári táborokat szerveznek és ingyenes biciklikölcsönzést biztosítanak.