Kőbányai lakáspiac: utcája válogatja

A néhány évvel ezelőtti állapotokhoz képest mostanra megváltozott a vásárlói attitűd a X. kerület lakáspiacával kapcsolatban: noha továbbra is akad olyan környék, ahol nehezen lehet eladni a lakásokat, de van meglehetősen keresett része is a kerületnek.
NAPI, 2006. december 4. hétfő, 08:17
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke.

A Duna House Kft. tapasztalatai szerint a X. kerületen belül három területre mérhető kiemelt érdeklődés: az Örs vezér terén, a bevásárlóközpont mögötti rész, valamint az Ó- és Újhegy környéke iránt. Kőbánya azonban elsősorban olcsó lakásaival tud labdába rúgni a fővárosi piacon, ennek megfelelően a vevők nagy része leginkább a 36-55 négyzetméter közötti kisebb ingatlanokat keresi, jellemzően 8-9 millió forintig. A panel sem jelent problémát, különösen akkor, ha kilátás van a panelprogramban való részvételre, esetleg ez már folyamatban van - az ilyen házakban található lakások jóval keresettebbek, esetleg még befektetési célú vásárlásra is megfelelőek lehetnek. Újhegyen különösen említésre méltó a Tavas és a Mélytó utca - a hangulatos tó melletti három, viszonylag kisebb lakásszámú panelházban az átlagosnál drágábbak a lakások, viszont annak ellenére is keresettek, hogy jellemzően nagyobb alapterületűek - jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.

Kevésbé kedvelt viszont a vásárlók körében a metróvégállomás környéke, s nem keresettek az Éles sarok közelében, illetve a Csősztorony vagy a Gőzmozdony utcában található lakások, egyrészt a hangulat, másrészt utóbbi esetében a házak állapota miatt. Nagyon nehéz eladni a lakásokat a Pongrácz úti lakótelepen is, itt szinte minimális a vásárlói érdeklődés. Általánosságban a földszinti és a tizedik emeleti lakások kevésbé kedveltek, a vevők a panel helyett pedig szívesebben választják a csúszózsalus technikával épült házakban kínált lakásokat, főleg azért, mert jó néhány ilyen ingatlan négyemeletes. Kicsi az érdeklődés a forgalmas és zajos Üllői útra néző lakások iránt is, részben azért, mert éjszakánként az út mellett nagy eséllyel lehet éjjeli pillangókkal találkozni.

Távolabb a metróvégállomástól reneszánszát éli a József Attila lakótelep, ahol a hangulatos környezetben elhelyezkedő lakások nem egy esetben túlárazottak, a teljesen felújítandó és a felújított lakások kínálati ára között néha csak néhány százezer forint a különbség. Ugyanakkor az Üllői út túloldalán elterülő, az 1950-es években épült házak lakásai iránt szinte minimális a kereslet, bár a belsőbb részeken, a Zágrábi út és a Kékvirág utca környékén mostanában indul a panelprogram, így némi áremelkedés is előfordulhat. A Duna House értékesítőinek véleménye szerint ezeket a lakásokat érdemes megvásárolni, mivel a felújítás után többet fognak érni.

Az új építésű lakások iránt van kereslet, sőt azok az ingatlanok is forgalomképesek, amelyek ugyan nem számítanak klasszikus értelemben újnak, de csak néhány évvel ezelőtt, 2004-ben vagy 2005-ben épültek. Problémát jelent ugyanakkor, hogy egyes beruházásoknál az árszínvonalat a kerület presztízséhez képest kissé magasra "lőtték be", de itt is viszonylag jól fogynak a lakások, amelyekbe a panelekből is szívesen költöznek át. A használt lakások négyzetméterárai ritkán mennek 260 ezer forint fölé, leginkább utcától függően 160-230 ezer forint között mozognak, a legolcsóbb négyzetméterárúak a Kőrösi Csoma Sándor úton, a Szállás utcában, valamint a Gergely utcában találhatóak. A viszonylag alacsony árszintet jól mutatja, hogy 10,5 millió forintért már 55 négyzetméteres lakást lehet vásárolni. Az új építésű lakások árai 250-300 ezer forint között alakulnak négyzetméterenként. A családi házak esetében az elfogadható épületek ára magas, ilyen jellegű ingatlanokat pedig nem kifejezetten a X. kerületben keresnek a vevők. Jelenleg a piac a hitelkérelmek év végi beadási határideje miatt viszonylag élénknek mondható, nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy egyre több bevásárlási és szabadidő-eltöltési lehetőség épül ki, különösen az ó- és újhegyi területeken, valamint a viszonylag könnyen elérhető metrócsatlakozás is előnyös szempontként merül fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK