Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A belváros lakói február közepén szavazhatnak a bulinegyed szórakozóhelyeinek éjféli bezárásáról, a pártok az áprilisi parlamenti választás előtt inkább nem foglalnak állást a lakókat megosztó kérdésben. Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy mi lesz a február 18-i szavazás végkimenetele.

A referendum oka, hogy az elmúlt években a belvárosi lakók nagy része szövetkezetekbe tömörült és tüntetésekbe, valamint más akciókba kezdett, hogy a budapesti VI. és VII. kerület bulinegyedét korlátozzák a döntéshozók. Élhetetlen zajra és részegek által csinált mocsokra panaszkodtak.

Szakértők szerint viszont komolyan felforgathatja a helyi ingatlanpiacot, ha az éjféli bezárás győzedelmeskedne a referendumon: a Magyar Időknek Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője arról beszélt, hogy a területen 2014-ben általánosan elkezdődő drágulás mögött számos kedvező gazdasági tényező állt, de ezt a folyamatot ezeken a részeken egy valami még inkább felgyorsította: a közösségi lakáskiadás, vagyis az Airbnb-jelenség magyarországi megjelenése.

A korábbi 300 ezer forint körüli négyzetméterárak helyett ma az 500-600 ezres szint a jellemző - ismertette a szakember, aki arról számolt be, hogy egyre több lakóközösség lépett fel a változó összetételű turisták ellen.

"A lakosok és nem a befektetők érdekeit képviselő helyi vezetők már nem igazán támogatják Belső-Erzsébetváros lakáshotelezési lázát" - tette hozz Balla Ákos, aki szerint  a népszavazás eredményétől függetlenül is visszaeshetnek a négyzetméter árak. "Jelenleg már jóval nagyobb a kínálat, mint a kereslet, a lakások többségét pedig irreális áron szeretnék eladni a tulajdonosok" - mondta el.

Így látja ezt Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum (OC) elemzési vezetője: az áremelkedés 2017-re már erősen mérséklődött, olyannyira, hogy a turisták által leginkább kedvelt belső-erzsébetvárosi részeken megállt a drágulás.